FOTO De ce întârzie lucrările de la Arcul de Triumf. După finalizarea proiectului, maşinuţe electrice vor transporta turiştii către monument

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de la Arcul de Triumf urmează să se încheie până pe 1 decembrie FOTO David Muntean
Lucrările de la Arcul de Triumf urmează să se încheie până pe 1 decembrie FOTO David Muntean

Anul trecut, reprezentanţii Primăriei Capitalei anunţau demararea lucrărilor de consolidare şi reabilitare de la Arcul de Triumf, spunând că acestea ar trebui să se încheie în luna martie. Acum, inginerii de pe şantier susţin că speră să termine lucrările până la începutul iernii. „Adevărul“ vă prezintă cum decurg lucrările la celebrul monument bucureştean şi care sunt planurile municipalităţii după finalizarea acestora.

Arcul de Triumf din Capitală, cel mai cunoscut monument istoric din oraş, a intrat la începutul anului trecut într-un amplu proces de restaurare, consolidare şi conservare. Lucrările, spuneau atunci reprezentanţii municipalităţii, sunt realizate cu ajutorul fondurilor obţinute prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, având o valoare totală de 30.461.626, 92 de lei.  Din această sumă, 19.534.718,59 de lei sunt fonduri nerambursabile, în timp ce din bugetul de stat au fost alocaţi 8.475.402,65 de lei, iar alţi 2.451.505,69 de lei reprezintă cofinanţarea Primăriei Capitalei.

Tot atunci, aceştia avansau şi un termen de finalizare pentru lucrările de aici: martie 2015. Cu toate acestea, în acest moment lucrările nu sunt gata, urmând, potrivit inginerilor de pe şantier, să se încheie „până pe 1 decembrie“, atunci când pe şoseaua Kiseleff urmează să aibă loc celebra paradă militară. „Data limită de finalizare a implementării proiectului Consolidare, restaurare şi conservare Arcul de Triumf a fost modificată, de comun acord cu finanţatorul – MDRA, proiectul prelungindu-se până la finalul anului 2015. 

arcul de triumf

Muncitorii lucrează la foc continuu FOTO David Muntean

Facem menţiunea că noţiunea de finalizare a implementării diferă de cea de finalizare a execuţiei lucrărilor în principal, în sensul că, până la sfârşitul anului 2015, trebuie încheiate decontările tuturor facturilor către prestatorii de servicii (asistenţa tehnică din partea Proiectantului, a Dirigintelui de şantier, a Consultantului, Auditorului şi celor care asigură Promovarea şi Publicitatea) şi către Antreprenorul general (executantul lucrării) şi trebuie reintrodus obiectivul finalizat în circuitul turistic al Capitalei. Decizia autorităţilor de prelungire a termenului de finalizare a survenit motivată fiind de suspendarea lucrărilor de restaurare a faţadelor, pe perioada iernii, precum şi datorită duratei de opt luni calendaristice necesare pentru aprovizionarea cu şi testarea dispozitivelor seismice (amortizori şi izolatori seismici)“, explică reprezentanţii Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Generale.

arcul de triumf

Şi în interiorul monumentului se lucrează FOTO David Muntean

Muncitorii au tăiat fundaţia monumentului

Imediat după finalizarea lucrărilor, Arcul de Triumf din Bucureşti va fi cel mai sigur monument istoric din oraş. Aici, spun inginerii, vor fi montaţi izolatori şi amortizori seismici, motiv pentru care lucrările au necesitat intervenţii complicate.

arcul de triumf

Fundaţia a fost tăiată FOTO David Muntean

„Pentru introducerea acestora a fost necesară tăierea fundaţiei. Trebuie să ne mişcăm repede pentru că nu se ştie cum poate să vină un cutremur. Muncitorii trebuie să lucreze într-un spaţiu foarte îngust de 30 – 40 de centimetri“, a precizat un inginer aflat pe şantier. 

arcul de triumf

Câteva trepte din scările interioare au fost tăiate pentru a le face loc utilajelor FOTO David Muntean

De asemenea, pentru ca utilajele să încapă în monument, muncitorii au fost nevoiţi să taie o mică parte din scările de acces aflate în interiorul monumentului. „Trebuie să le refacem exact aşa cum au fost înainte şi această parte este foarte dificilă. Doar aşa puteam să băgăm utilajele pe aici“, explică inginerul. Săptămâna viitoare urmează să înceapă şi lucrările de pe terasa monumentului, urmând să fie refăcut şi textul de pe monument. 

Maşinuţe electrice şi pasaj pietonal

După finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, municipalitatea doreşte reintegrarea permanentă a Arcului de Triumf în circuitul public şi turistic urban, naţional şi internaţional. Astfel, reprezentanţii Primăriei Capitalei spuneau înainte de începerea lucrărilor că vor să atragă circa 25.000 de turişti în primul an de la deschiderea permanentă a monumentului.

De asemenea, din planurile municipalităţii mai fac parte şi un pasaj pietonal care să faciliteze accesul vizitatorilor către monument, dar şi introducerea unor maşinuţe electrice care să-i transporte pe turişti.

„Una dintre propunerile municipalităţii pentru reintroducerea în circuitul turistic a obiectivului restaurat şi consolidat - monument istoric de importanţă naţională - alternativă la amenajarea unei treceri de pietoni semaforizate precum şi la pasajul subteran – proiect distinct de cel cu finanţare europeana, dar tot al municipalităţii - a fost aceea de a pune la dispoziţia publicului (bucureşteni, turişti români şi străini) o linie de transport specială, cu destinaţia Arcul de Triumf, cu ajutorul unor autovehicule de transport persoane, cu alimentare electrică“, au mai precizat reprezentanţii Primăriei Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite