EXCLUSIV 7.000 de moldoveni la aceeaşi adresă FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Bişniţarii de domiciliu" din Capitală fac avere de pe urma cetăţenilor basarabeni care doresc să-şi facă buletin de România şi au nevoie să fie luaţi în spaţiu. Proprietarii caselor pot câştiga, astfel, sute de mii de euro pentru găzduirea, doar pe hârtie, a imigranţilor.

În ultima perioadă, au început să apară din ce în ce mai multe anunţuri pe internet, prin care locatarii din Capitală se oferă să „ia în spaţiu" moldoveni care doresc să-şi facă buletin românesc. După ce obţin cetăţenia şi depun jurământul, vecinii de peste Prut au posibilitatea să-şi ia chiar şi buletin în ţara noastră, beneficiind astfel de multe avantaje. Pentru a obţine documentul, basarabenii trebuie să demonstreze că au un domiciliu în ţara noastră. Aici apar „binevoitorii" care îşi oferă locuinţa pentru a le găzdui, doar pe hârtie, pe aceste persoane.

„Găzduirea pe hârtie" costă 60 de euro

Sub pretextul că suntem interesaţi de o tranzacţie pentru un prieten din Republica Moldova, am sunat la un număr de telefon lăsat la date de contact într-un astfel de anunţ de pe internet. Ne răspunde o doamnă, care se recomandă Elena, şi care susţine că locuieşte în sectorul 3. „Când prietenul dumneavoastră vine în ţară, sunaţi-mă şi mergem la orice secţie de Poliţie. Prefer la 23 că acolo se obţine mai uşor. În 40 de zile aveţi actul. Vă costă doar 60 de euro", intră femeia direct în subiect.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

Pare să ştie exact mersul lucrurilor în privinţa obţinerii actelor de către cetăţenii moldoveni. „Nici nu cred că o să stăm la coadă. În ultimul timp a fost mai lejer la circă, cu toate că săptămâna asta şi-au depus jurământul 4.500 de basarameni". Susţine că nu este nicio problemă, că spre deosebire de prietenele ei are puţine persoane „sub acoperiş". „Staţi liniştit, e totul legal. Oricum, nu am foarte mulţi moldoveni care figurează cu domiciliul la mine. Câteva sute. Mie îmi place să mă ocup cu grijă de fiecare în parte. Sunt unii care iau zece odată. Păi am o prietenă la casa căreia, figurează acum peste 7.000 de persoane. Sunt cazuri în care sunt chiar mai multe", susţine, cu încredere, doamna Elena.

„Am avut un moldovean care a făcut o crimă în Italia"

„Hangiţa" spune că toată lumea ştie că nu este posibil să stea atât de multe persoane în acelaşi domiciliu, dar că atâta timp cât nu este ilegal, nu interesează pe nimeni. „Se mai fac şi verificări. E important ca omul să nu aibă probleme cu legea. Am avut un moldovean care făcuse o crimă în Italia. A venit Poliţia la mine şi am dat o declaraţie cum că nu locuieşte la mine. Asta e. Din moment ce am un imobil cu atâtea camere, îl folosesc cum vreau", spune doamna Elena.

Evidenţa Populaţiei: nu este nimic ilegal 

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei, „bişniţarii de domiciliu" nu fac nimic ilegal. „Legislaţia nu reglementează plata unei sume de bani de către solicitantul actului de identitate, în favoarea proprietarului imobilului de la adresa de domiciliu declarată. Stabilirea domiciliului reprezintă o libertate a persoanei, pe care o exercită potrivit propriei sale voinţe şi în scopul realizării intereselor personale", susţine directorul instituţiei, chestorul de Poliţie Constantin Manoloiu, printr-un e-mail înaintat redacţiei. În acelaşi răspuns este specificat faptul că autorităţile nu au obligaţia „verificării numărului de persoane care figurează înregistrat la un moment dat în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa la o anumită adresă".

Cetăţenii moldoveni doresc foarte mult să obţină buletinul deoarece actul este valabil pentru o perioadă de zece ani, mult mai mare decât viza, valabilă pentru trei luni. Ei pot circula cu noul document, fără niciun fel de probleme, în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, având aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români, care s-au născut aici.

Biroul de Evidenţa Populaţiei de la Secţia 23, preferat de samsari

Majoritatea bucureştenilor care „iau în spaţiu" preferă să facă astfel de combinaţii la Biroul de Evidenţă a Populaţiei care se află la secţia 23. Cei cu care am vorbit noi nu au vrut să spună dacă  sunt „mână în mână" cu lucrătorii dar au dat de înţeles că lucrurile ies tot timpul aici. „La alte secţii nu eşti sigur dacă se rezolvă. La 23 se rezolvă sigur, chiar dacă merge mai greu, câteodată", susţine doamna Elena.

La începutul săptămânii, aproximativ zece persoane originare din Moldova, stăteau la coadă, în jurul prânzului, la biroul de evidenţa populaţiei din cadrul secţiei. Printre ele, şi o doamnă, îmbrăcată lejer, într-o rochie roşie, care „îi ajuta" cu domiciliul pe imigranţi. Ea se cunoştea cu toţi angajaţii secţiei: de la agenţi, la doamnele care se ocupă de primirea documentelor, pentru buletin. „Mă luaseră unii la întrebări că ce figurează atât de multe persoane la mine. Că cică dau mită poliţiştilor. Ia spuneţi mă, vă dau io mită?", îi întreba, mai în glună, mai în serios, femeia, fără nicio reţinere, pe oamenii legii. Aceştia zâmbeau complice, ezitând să-i răspundă în vreun fel. Cetăţenii moldoveni păreau mulţumiţi, însă, că-şi puteau obţine documentul atât de necesar.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite