Cum vă obligă legea să deszăpeziţi trotuarul. Amenzile pot fi impuse după 24 de ore de la încetarea ninsorii
0
Locuitorii marilor oraşe din România sunt obligaţi prin hotărâri de consiliu local să se ocupe cu îndepărtarea zăpezii de pe trotuarele din faţa imobilelor pe care le deţin.
În Bucureşti ninge de două zile însă firmele de salubrizare care se ocupă cu deszăpezirea străzilor au intervenit încă de la primii fulgi de zăpadă. Traficul rutier s-a desfăşurat în condiţii normale de iarnă, iar numărul mijloacelor de transport în comun a fost suplimentat pentru că mulţi bucureşteni au preferat să-şi lase maşinile în parcare.
Prioritate, spun reprezentanţii municipalităţii, au avut pasajele şi străzile pe care circulă mijloacele de transport în comun, care au fost deszăpezite. Potrivit strategiei de deszăpezire, dacă va continua să ningă, prioritate pentru intervenţie au podurile, pantele, pasajele rutiere, urmând ca apoi să se intervină pe traseele pe care circulă mijloacele de transport în comun.
Tot la urgenţă se va acţiona pentru deblocarea arterelor situate în perimetrul spitalelor şi altor obiective sociale de interes. Odată finalizată intervenţia pe obiectivele amintite, se va interveni pe arterele secundare.
În jur de 450 de utilaje şi 1.400 de muncitori au lucrat la foc continuu pentru a înlătura stratul de zăpadă de pe partea carosabilă. De asemenea, oamenii fără adăpost au fost transportaţi la centrele din cele şase sectoare ale Bucureştiului, aici unde au primit hrană caldă şi medicamente.
Trotuarele din faţa blocurilor, responsabilitatea locuitorilor din zonă
Primăria Capitalei îi atenţionează pe proprietarii de clădiri sau spaţii comerciale că au obligaţia de a înlătura zăpada depusă pe trotuarele din faţa imobilelor pe care le deţin. Conform articolului 12, anexa 1 a HCGMB 120/2010, proprietarii de imobile au obligaţia să înlăture zăpada, gheaţa şi ţurţurii formaţi în perimetrul clădirilor pe care le deţin, în cel mult 24 de ore de la încetarea ninsorii. Nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează cu amenzi de la 200 la 500 de lei pentru persoane fizice şi de la 500 la 2.000 de lei pentru persoane juridice.
Pentru eventuale probleme generate de îngheţ sau ninsoare, Primăria Capitalei pune la dispoziţie numerele de dispecerat 0800.800.868 şi 021.9844. Totodată, Primăria Capitalei face apel la bucureşteni să sesizeze la aceste numere de telefon prezenţa pe stradă sau în scările blocurilor a unor persoane fără adăpost, pentru ca acestea să fie preluate de Poliţia Locală şi transportate la unul din centrele sociale ale Capitalei.