Bucureşti: Voluntari se vrea al 7-lea sector al Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul ilfovean Florentin Pandele vrea ca municipiul de la periferia Bucureştiului să facă parte din metropolă.

Scopul acestei iniţiative este, potrivit edilului din Voluntari, accesarea mai uşoară a fondurilor europene.

După ce în 2004 a reuşit să transforme, prin referendum, comuna Voluntari în oraş, ca apoi, tot în acelaşi an, s-o aducă la statutul de municipiu, anul acesta, primarul Florentin Pandele vrea să schimbe Voluntariul în al şaptelea sector al Capitalei. Astfel, pe 22 noiembrie, locuitorii oraşului vor vota pentru noul preşedinte al ţării dar şi pentru buletin de Bucureşti.

„Noi vă dăm spaţiu verde!“

Primarul este de părere că înfrăţirea cu Capitala are avantaje atât pentru locuitorii din Voluntari cât şi pentru bucureşteni. „Bucureştiul se sugrumă, are nevoie de spaţiu vital. Bucureştenii au nevoie de spaţiu verde, dar şi pentru construcţia de locuinţe, iar noi, între cartierul Pipera şi oraşul Voluntari, avem o suprafaţă de 1.000 de hectare de teren unde se pot dezvolta proiecte intersante”, ne-a declarat Pandele.

Pe zona menţionată de primar se va construi un stadion foarte modern, precum şi o sală polivalentă de 8.000 de locuri, cea mai mare din ţară. Dacă proiecte există, banii în schimb sunt o problemă, aşa că principalul motiv pentru care primarul doreşte să-şi alipească oraşul de Capitală este accesarea cu mai multă uşurinţă a fondurilor UE.

Proprietăţi mai valoroase, PUZ-uri mai zgârcite

Un alt avantaj comun ar fi posibilitatea de a dezvolta proiecte de infrastructură precum lărgirea la două benzi a bulevardelor Pipera şi Iancu Nicolae care ar decongestiona traficul de la ieşirile din Capitală. De asemenea, cei 30.000 de oameni care locuiesc în Voluntari dar muncesc în Bucureşti ar putea beneficia de abonamente pe liniile de transport în comun. De asemenea, aceesul la liceele şi spitalele din Bucureşti s-ar face mai uşor pentru locuitorii din Voluntari. Tot pentru ei, un alt avantaj ar fi faptul că valoarea proprietăţilor va creşte.

Există, evident şi dezavantaje pe care primarul nu se sfieşte să le numească. „La început bucureştenii vor contribui la realizarea infrastructurii, însă tot ei vor beneficia mai apoi de ea. În schimb, ştiu că PUZ-urile vor fi mai greu aprobate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti faţă de felul în care sunt aprobate în consiliul nostru”, a mai spus Pandele.

Bugetul local al Voluntariul ar creşte, potrivit noii structuri cu cel puţin 10 milioane de euro. „Noi am adunat 10 milioane de euro la bugetul local şi ni s-au întors înapoi numai 300.000 de euro pentru că a trebuit să ajutăm oraşele mai sărace. Sperăm ca prin noua formă să rămânem cu ce avem”, a mai spus Pandele.

După organizarea referendumului, următorul pas spre transformarea oraşului în sector este aprobarea consilierilor municipiului Bucureşti a unui referendum la nivelul Capitalei. Dacă şi bucureştenii vor fi de acord cu înfiinţarea sectorului şapte, atunci guvernul ar trebui să dea o hotărâre prin care să-i fie recunoscut oraşului noul statut. 

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite