Bucureşti: Alexandru Ciubotariu, creatorul Pisicii Pătrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările realizate de Ciubi, cum îi spun prietenii graficianului care pictează pe străzi, se regăsesc acum şi în paginile primului album de street-art din România, intitulat „Pisica Pătrată“.

Ciubi este un pasionat creator de street-art. Desenele sale, pe hârtie autocolantă, sau realizate direct pe ziduri cu sprayuri sau vopsele, pot fi întâlnite pe străzile din Bucureşti.

La început a lipit sute de desene mici, cât un timbru, în diferite locuri de pe stradă, dar, după cum spune el, niciodată nu şi-a expus creaţiile pe semnele de circulaţie sau pe case.

Apoi, după ce a testat reacţia oamenilor şi a văzut că ei îi apreciază desenele sale şi le privesc cu simpatie, a prins curaj şi a început să renunţe la miniaturi. Semnul său distinctiv, ca o semnătură de artist, care apare frecvent în multitudinea de imagini care îi alcătuiesc compoziţiile, este „Pisica Pătrată“, un fel de creatură fantastică şi abstractă. Ea a devenit brandul cel mai cunoscut al street-artului românesc.

Debutul: o pisică pătrată mică, la Universitate

Prima lucrare pe hârtie autocolantă pe care Ciubi a lipit-o, pe un panou publicitar gol de la Universitate, avea doar 2/1,5 cm  şi avea în centrul imaginii o pisică pătrată, foarte mică. A urmărit reacţia oamenilor şi a văzut că au observat-o şi au primit-o bine, cu simpatie. Apoi a avut grijă să-i facă o fotografie şi s-o documenteze cu locul şi data la care a expus-o. Aşa a făcut în continuare cu toate lucrările sale de street art.

„Am descoperit street-art-ul pe internet şi am început să fiu atent la ce se putea vedea pe stradă. Mi s-a părut extrordinar să pot să-mi expun lucrările direct, acolo unde doream eu. Era ca un joc care m-a captivat şi care s-a transformat foarte repede într-o formă de exprimare artistică autentică, pe care am luat-o foarte în serios“, spune Ciubi. Artistul declară că prin arta de stradă pe care o practică vrea să înfrumuseţească oraşul, nu să-l vandalizeze.

Face desene şi în clădiri părăsite
Când a descoperit că se poate picta în voie în diferite clădiri părăsite din oraş, Ciubi, împreună cu prietenii săi, alţi artişti care practică street-art, au început să se adune în weekend, în adevărate sesiuni de pictură. Ore în şir au acoperit pereţii cu desene.

„Un astfel de loc a fost clădirea de pe Calea Victoriei care a adăpostit Ministerul Industriilor şi al Construcţiilor de Maşini, o clădire pustie, în pericol de prăbuşire. Am pictat-o până sus, la acoperiş, unde m-am cocoţat şi am desenat o pisică pătrată, care se lăfăia mare şi grasă şi care putea fi văzută de jos din stradă“, povesteşte artistul.

Întrebări şi răspunsuri

Unde pot fi văzute lucrările tale prin Bucureşti?

Sunt multe locuri, printre care, la Podul Haşdeu, unde am pictat un fel de cariatide, dar şi în curtea Universităţii de Teatru şi Film. O Pisică Pătrată mare am desenat pe poarta vechiului Cinematograf Capitol.

Ai mai făcut street art şi în alte oraşe?
Da. În Constanţa, Braşov şi Chişinău.

Care este cea mai mare lucrare de street-art pe care ai realizat-o?

Cea mai mare lucrare pe care am pictat-o pe un zid a fost la Braşov, astă-vară, la un festival urban la care am fost invitat. Are 3/12 metri şi am lucrat la ea două zile şi jumătate. În prima zi am stat la ea zece ore.

Profil

Născut: 10 iulie 1979, Călăraşi
Studii: Este absolvent al Facultăţii de Arte de la Universitatea „George Enescu“ din Iaşi
Profesie: Este grafician şi autor de benzi desenate, ilustraţie de carte şi lucrări de street-art

Ce îi place
I-ar plăcea să-şi cumpere o girafă pe care să o ţină ca animal de curte şi speră să-şi îndeplinească acest vis, chiar şi la bătrâneţe. Printre plăcerile sale se numără şi mersul pe jos, prin oraş, dar şi joaca cu Matei, băieţelul lui de un an şi jumătate.

Ce nu-i place
Detestă meşurile care urâţesc Bucureştiul, mai ales cele de pe clădirile vechi, a căror arhitectură consideră că ar merita restaurată, nu ignorată şi lăsată să se degradeze.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite