Bucureştenii vor putea intra în noul Muzeu Antipa la 17 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu redeschiderea muzeului, la data de 17 septembrie, vizitatorii vor putea admira, în holul instituţiei, un cap de elefant naturalizat de trei metri înălţime. Exemplarul face parte din donaţia omului de afaceri Gheorghe Iaciu către instituţia din Bulevardul Kiseleff.

UNICAT La Antipa stă cel mai mare elefant preistoric

Colecţia Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ s-a îmbogăţit din acest an cu 37 de trofee. Donator este omul de afaceri Gheorghe Iaciu (49 de ani).

Fondatorul Expo Market Doraly şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, Gheorghe Iaciu a fost inclus în Forbes 500 Miliardari, ediţiile 2009 şi 2010. Omul de afaceri este un pasionat al drumeţiilor, el ajungând şi la Polul Nord, unde a vânat un urs polar. Din toamnă, cei care vor trece pragul muzeului Antipa vor admira exemplarul.

„Donaţia către muzeu era un gând mai vechi, dar nu s-a putut până acum. Animalele din colecţie au fost vânate în perioada 1994-2011 şi am pus la dispoziţia muzeului ce am crezut eu de cuviinţă că se obţine mai greu, în majoritate animale exotice“, a declarat Gheorghe Iaciu pentru „Adevărul“. Omul de afaceri se află în discuţii pentru alte donaţii cu Muzeul din Sfântul Gheorghe şi Facultatea de Silvicultură din Braşov.

image
image
image

CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE

Patrimoniu îmbogăţit

Un bou moscat, un pui de focă, o vulpe polară, un cerb şi mai multe antilope sunt câteva dintre animalele vânate de afacerist, care au ajuns în custodia muzeului Antipa.

„Domnul Iaciu a vrut ca donaţia să fie trecută în proprietatea statului, aşa că a fost semnat un protocol cu Ministerul Culturii. Este prima donaţie de acest fel pe care muzeul o primeşte de la Gheorghe Iaciu, iar publicul va putea admira noile achiziţii la 17 septembrie, când redeschidem muzeul“, a declarat, pentru „Adevărul”, Dumitru Murariu, directorul Muzeului Antipa.

Unele dintre „proaspetele” exemplare, ursul polar şi foca, vor putea fi văzute în prima sală de la parter denumită „Mările reci“. Muzeul deţine un urs polar de 100 de ani, însă cel oferit de Gheorghe Iaciu măsoară 2,5 metri lungime şi 1,5 metri lăţime. La categoria recorduri intră cel mai mare exponat din colecţie, un cap-trofeu naturalizat de elefant african de 75 de ani, cu o lungime de trei de la ceafă până la vârful trompei şi 2,5 metri pe lăţime.

Condiţia lui Iaciu

Tot la parter, la regiunea Americii de Nord, a fost instalată oaia lui Dall, un exemplar alb complet, ce provine din munţii canadieni. „Boul Moscat şi vulpea polară au fost repartizate lângă secţiunea «Viaţa în tundră», iar un leopard şi o maimuţă vor fi admirate la «Viaţa în savana africană»”, a precizat directorul muzeului.
Sala destinată trofeelor a fost amenajată la etaj, după compartimentul „Anatomie comparată”. „Singura pretenţie a donatorului a fost ca pe eticheta fiecărui exponat să fie notat şi numele său“, a mai spus Dumitru Murariu. Lucrările de modernizare a muzeului s-au ridicat la aproximativ 13 milioane de euro.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite