„Bolnavul închipuit” de Molière în variantă junior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiera oficială a spectacolului are loc mâine, de la ora 19.00, la Sala Rapsodia, într-o distribuţie inedită. 65 de copii şi tineri de la Teatrul Vienez de Copii vor fi Argan, Cléante, Fleurant, Angélique, câteva dintre personajele marelui dramaturg francez.

Evenimentul se va desfăşura în Centrul vechi al Capitalei, la Teatrul Rapsodia din strada Lipscani nr. 53, şi se va afla sub Înaltul patronaj al Primarului Bucureştiului, Sorin Oprescu, şi al Primarului şi Guvernatorului Vienei, Dr. Michael Häupl. Păstrând linia clasică a personajelor, copiii au fost îndrumaţi de actriţa şi regizoarea austriacă Sylvia Rotter.
 
Repetiţii pe Lipscani

image

În sala de pe Lipscani lumina e stinsă, pe scaune stau câţiva copii, care-şi aşteaptă rândul. Se repetă o scenă în care apare Argan, „bolnavul închipuit”. Pe scenă sunt trei paravane, un fotoliu şi câteva obiecte aruncate pe jos.

Câţiva oameni se foiesc în stal, iar alţii sus, la lumini. Deodată, o voce strigă către tinerii de pe scenă: „Stop, Daria! Nu te văd şi mai repede. Ne plictisim aici”. Fetiţa, cocoţată la un balcon, în stânga scenei, se conformează şi întinde gâtul, spunând replica aplecată pentru a fi văzută de public. „Ţine mâna în şold. Eşti ca un soldat”, îi strigă regizorul, Petre Voicu, domnului Fleurant. Urmează scena în care Argan, personajul principal, se preface mort pentru a testa iubirea soţiei şi a fiicei sale. Unii dintre actorii-copii repetă costumaţi, îmbrăcaţi toţi în alb. „Mai şoptiţi-i”, se adresează regizorul actorilor, după ce un băieţel a început să se bâlbâie.



„Vorbiţi cu publicul nu cu podeaua!”

Copiii ascultă indicaţiile regizorului Petrică Voicu

Sub privirile vigilente ale Sylviei Rotter, producătorul spectacolului, micuţii actori exersează intrări şi ieşiri din scenă, secvenţe importante, situaţii, mai ales că fiecare personaj este jucat de mai mulţi actori. Pauză. Sylvia Rotter se aşază pe un scaun, în mijlocul scenei, şi începe: „Bonnefois: Niciun Bonnefois să nu intre în scenă cu mâna în buzunar. Trebuie să fiţi direcţi când mergeţi!”. „Béralde, în actul trei ai fost excelent, dar mai lucrează la voce. Vorbiţi cu publicul, nu cu podeaua”, sunt indicaţiile Sylviei Rotter. „Fleurant, energia ta e bună, dar vorbeşte mai tare!”, sunt observaţiile producătoarei. „Trebuie să vă ajutaţi cu toţii pe scenă. Atunci va fi bine. Şi dacă cineva uită replica, treceţi mai departe. E cumplit pentru cei din public să aştepte după actor”, este concluzia coordonatoarei.

„Bucureştiul s-a schimbat!”

Sylvia Rotter a fost inspirată în alegerea piesei de nepoţii ei. A văzut că celor mici le place să se joace cu beţele. „Am ales <<Bolnavul închipuit>> pentru că este una dintre puţinele piese franţuzeşti care se potriveşte copiilor, pentru că lor le place să se joace de-a doctorul”, a mărturisit artista, care a ajuns la Bucureşti acum cinci ani, câna a înfiinţat Teatrul Vienez pentru Copii.

„Bucureştiul s-a schimbat. Oamenii sunt mai nervoşi acum din cauza crizei”, spune actriţa. Înainte de premieră, cei mai tineri dintre actori au trac. „Eu o joc pe Angelique şi am învăţat în patru zile textul. Am puţine emoţii pentru premieră”, spune Anastasia.

„Bolnavul închipuit” va fi prezentat publicului într-o serie limitată, de şapte reprezentaţii profesioniste, premiera fiind urmată de spectacole în datele de 22, 27, 31 (matineu şi seara) octombrie, respectiv 5 şi 7 noiembrie. Biletele costă 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite