95 de ani de la unirea Basarabiei cu România: studenţii de peste Prut pregătesc dezbateri, concerte şi manifestări culturale organizate în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul ”Zilele Basarabiei” se desfăşoară între 27 şi 30 martie în Bucureşti. FOTO Adevărul
Festivalul ”Zilele Basarabiei” se desfăşoară între 27 şi 30 martie în Bucureşti. FOTO Adevărul

Organizaţia Studenţilor din Bucureşti desfăşoară între 27 şi 30 martie cea de-a şasea ediţie a Festivalului ”Zilele Basarabiei”. Festivitatea va debuta prin tradiţionala depunere de flori şi coroane la mormintele membrilor Sfatului Ţării de la cimitirul Cernica şi se va încheia cu un concert unde vor evolua interpreţi şi trupe îndrăgite ”de pe ambele maluri ale Prutului”.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti a anunţat, printr-un comunicat emis astăzi, că şi anul acesta se va organiza Festivalul ”Zilele Basarabiei”.

Festivalul va  începe  miercuri, 27 martie, cu o zi dedicată artizanilor Unirii. Participanţii, împreună cu  membrii Organizaţiei Studenţilor Basarabeni vor aduce un Omagiu celor care în 1918 au votat Unirea, prin tradiţionala depunere de flori şi coroane la mormintele membrilor Sfatului Ţării de la cimitirul de la Cernica. De asemenea, potrivit organizatorilor, soborul de preoţi al mănăstirii va oficia o slujbă de pomenire pentru toţi cei care şi-au dat viaţa pentru a înfăptui Unirea de la 1918.

Joi, 28 martie, va avea loc o  dezbatere cu tematica ,,Basarabia în presa de ieri şi de azi”, în cadru căreia se va discuta despre relaţia actuală dintre România şi Republica Moldova, provocările pe care le întâmpină astăzi românii din ambele state româneşti, dar şi modul în care presa a abordat de-a lungul timpului tematica Basarabiei.

Dezbaterea va avea loc la Palatul Parlamentului unde vor participa : Viorel Badea – senator pentru Europa şi Asia, Eugen Tomac- preşedinte al Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, Iurie Reniţă – Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Alexander Najdanovici - preşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni din Craiova, Cristi Dumitru - director general al Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Nicolae Lupan - preşedintele Asociaţiei Pro-Basarabia şi Bucovina, Nicolas Dima – scriitor şi lector şi mulţi alţii.  

Basarabia în presă interbelică

Vineri, 29 martie, oamenii sunt invitaţi la lansarea cărţii „ Basarabia în presa interbelică” din Colecţia Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Programul va continua cu vizionarea piesei de teatru ”Carre de aşi…cu valet”, proiecţia filmului ” Clopotul Reînvierii ” şi recitalul de poezie „Aici e totul românesc/ Şi Dumnezeu, şi cerul şi pământul”.

Aniversarea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România va culmina sâmbătă, 30 martie, în clubul Route66, cu un concert extraordinar, în care pentru publicul de la Bucureşti vor evolua interpreţi şi trupe îndrăgite de pe ambele maluri ale Prutului : Electric Fence, Nicoleta Gavriliţă, Bogdan Simion, Cătălin Josan şi Vunk. Publicul se va delecta cu muzică românească de calitate în cadrul unui spectacol sută la sută  LIVE.  

Festivalul “Zilele Basarabiei” se desfăşoară cu sprijinul: Grupul PPE din Parlamentul European,  Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, ANOSR, Restaurantul ,,Vatra Neamului”, Muzeul Ţăranului Roman, Pro Basarabia Bucovina, Work & Travel Club, Miniprix, Purcari.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti este o organizaţie non-guvernamentală care are ca scop educarea tinerilor basarabeni aflaţi la studii în România în spirit naţional, democratic şi proeuropean.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite