Vila de protocol a lui Nicolae Ceauşescu de la Predeal şi alte două bijuterii arhitecturale sunt scoase la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila de Protocol a lui Nicolae Ceauşescu din Predeal. FOTOArtmark
Vila de Protocol a lui Nicolae Ceauşescu din Predeal. FOTOArtmark

Compania Artmark Historical Estate, specializată în vânzarea monumentelor istorice şi de artă, va scoate la vânzare mai multe clădiri emblematice, printre care şi vila de protocol a lui Nicolae Ceauşescu de la Predeal. Preţurile pentru comorile arhitecturale vor fi făcute publice în 28 ianuarie, la lansarea oficială a portofoliului companiei.

Vila de la Predeal a fost construită încă din 1927 şi a devinit  în anii ´50 prima reşedinţă din Predeal a lui Nicolae Ceauşescu, încă de pe vremea când era ministru adjunct al Ministerului Apărării Naţionale şi şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. Zona în care este amplasată vila este cea a locuinţelor de protocol, în apropiere aflându-se şi vila de protocol folosită de fostul şef al statului, Traian Băsescu.

Casa are o suprafaţă de 256 de mp, dar şi un teren de 1350 de metri pătraţi şi a purtat numele de Vila Vânătorul. Vila a fost în stare excelentă până în 1990, dar odată cu prăbuşirea regimului communist a rămas în paragină.  Acum 12 ani a fost cumpărată de un om de afaceri braşovean care a renovat-o complet. Proprietarul a încercat să o vândă şi în vara anului 2014 şi a cerut un preţ de 380.000 de euro.

Castelul Teleki din Mureş

Castelul Teleki, o bijuterie a Ardealului

O altă proprietate ce va fi scoasă la vânzare va fi Castelul Teleki din Dumbrăvioara (judeţul Mureş) este unul dintre cele mai fastuoase monumente lăsate moştenire peisajului ardelenesc. Construcţia, care respectă cu autenticitate stilul neobaroc, a servit drept reşedinţă familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate familii transilvănene a secolelor XVIII-XIX. Castelul era renumit pentru parcul dendrologic în stil britanic, heleşteul şi terenul de călărie, care atrăgeau oaspeţi precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii sau regele bulgar Ferdinand I. Castelul Teleki poate fi transformat într-un castel de vânătoare sau într-un complex turistic istoric.

Casa unde s-a filmai Drumul Oaselor

O altă clădire spectaculoasă este Cula Greceanu de la Măldăreşti-Vâlcea, cea mai veche culă din România (casă fortificată în formă de turn, ridicată de boierii olteni ca măsură de apărare împotriva otomanilor). Remarcată pentru autenticitatea sa, cula a fost des folosită în producţiile cinematografice românesti, aici turnându-se filme ca: „Neînfricatii”, „Drumul Oaselor” şi  „Iancu Jianu-Haiducul”.

Cula unde s-a filmat pelicula Drumul Oaselor
Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite