Tatăl celor trei copii otrăviţi în Braşov: „Vreau să mor!” Ce spun specialiştii despre toxina ce a provocat tragedia

0
0
Doar unul dintre cei trei fraţi din Ungra a supravieţuit FOTO ISU Braşov
Doar unul dintre cei trei fraţi din Ungra a supravieţuit FOTO ISU Braşov

Specialistul apreciază că este o minune că unul dintre copii a supravieţuit, având în vedere că a intrat în contact prelungit cu otrava concentrată. Chiar şi când este diluat în 400 de părţi de apă, produsul este foarte toxic, fiind nevoie de echipament de protecţie la manipularea lui.

Caz dramatic în comuna Ungra din judeţul Braşov. Doi copii, în vârstă de 7 şi 9 ani au decedat, iar frăţiorul acestora, în vârstă de 8 ani, se zbate între viaţă şi moarte după ce s-au intoxicat cu un insecticid extrem de toxic, cu care mama acestora i-a spălat pe cap, fără ca măcar să-l dilueze cu apă.

 De asemenea, bunica micuţilor a fost şi ea otrăvită, în vreme şi mama lor a avut simptome grave, dar a trecut peste partea cea mai grea a intoxicaţiei.

Tragedia s-a întâmplat sâmbătă, 29 mai, dimineaţă, când mama copiilor, Bianca Şomu, a decis să le spele acestora părul cu Tomoxan (substanţă extrem de toxică), pentru a-i scăpa de păduchi. 

Toată familia era, de altfel infestată cu păduchi, trăind în condiţii destul de precare, unicul venit fiind cel adus de soţul femeii, care munceşte fără forme legale, la o stână. În scurt timp, copiii au început să se simtă foarte rău, la fel şi bunica lor. Speriată, femeia a sunat la 112, iar medicii sosiţi la faţa locului aveau să constate că micuţii erau deja în stop cardio-respirator.

Fetiţele de 7 şi 9 ani nu au răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarate decedate, însă a treilea copil, în vârstă de 8 ani, fratele fetiţelor, a fost stabilizat şi a fost preluat de elicopter pentru a fi transportat la Spitalul din Târgu Mureş. El se află în continuare în spital, iar starea lui este deosebit de gravă, cu prognostic rezervat. De asemenea, bunica celor trei, şi ea în stare gravă (a şi intrat în comă în scurt timp) a fost dusă la spitalul din Rupea, unde a ajuns ulterior şi mama copiilor, cu aceleaşi simptome ale otrăvirii cu insecticidul menţionat.

Intoxicaţie prin piele

Primele concluzii ale anchetei legate de tragedia de la Ungra au scos la iveală că substanţa care a dus la moartea celor doi copii şi la otrăvirea celorlalte trei victime nu a fost băută de aceştia (aşa cum s-a crezut în prima fază), ci a fost absorbită de organism prin piele, în timpul îmbăierii. „Concentraţia insecticidului a fost foarte mare”, au precizat medicii de la UPU.

De altfel, insecticidul Tomoxan (şi derivatele lui, vândute sub mai multe denumiri comerciale) se foloseşte doar de către personal autorizat şi doar în doze foarte diluate, pentru a trata paraziţii externi (căpuşe, păduchi, râie etc) la câini, cai, pisici sau oi.

„Chiar şi la o concentraţie uzuală de 0,025% (N.R.: un litru la 400 de litri de apă) tot este foarte periculos, trebuie folosit echipament de protecţie. În stare pură este realmente mortal. Se absoarbe rapid prin piele şi opreşte toate organele, toţi muşchii. Ucide, pur şi simplu. Imaginaţi-vă că şi la 0,025% concentraţie tot nu este permis uzul la animalele domestice care ajung pentru consumul uman. După tratament trebuie o pauză de cel puţin 90 de zile, înainte de sacrificare”, a explicat pentru „Adevărul” medicul veterinar Silviu Toma.

Specialistul apreciază că este o minune că unul dintre copii a supravieţuit, având în vedere că a intrat în contact prelungit cu otrava concentrată.

Tatăl fetiţelor spune că-şi ia zilele

Tată fetiţelor decedate a declarat că se simte vinovat de moartea acestora, având în vedere că el a procurat substanţa care le-a otrăvit. El spune că se gândeşte să-şi ia zilele dacă băiatul de 8 ani nu va supravieţui. „Vreau să mor şi eu!”, le-a mărturisit el apropiaţilor.

În acelaşi timp, procurorii au decis să-i audieze pe cei doi părinţi, care urmează să fie puşi sub acuzare penală, cel mai probabil pentru omor din culpă. Riscă un dosar penal şi firma care a pus la dispoziţia familiei Şomu produsul toxic.

Vă recomandăm şi:

UPDATE Au murit doi dintre cei trei copii din judeţul Braşov care au băut o substanţă extrem de toxică. Mama, bunica şi un alt copil, în stare gravă

Depozit de substanţe extrem de periculoase la doar doi paşi de o zonă locuită. Totul a ieşit la iveală după moartea bruscă a mai mulţi bivoli

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite