Pista aeroportului ar putea fi inaugurată de un Boeing 737
0Pista Aeroportului de la Ghimbav va fi inaugurată până la finele acestei luni. Reprezentanţii Consiliului Judeţean vor să aducă un avion de dimensiuni medii (Boeing 737) care să aterizeze pe pistă.
După inaugurarea pistei, urmează amenajarea suprafeţelor de mişcare, iar anul viitor construirea turnului de control. Pentru terminal, care este cea mai costisitoare parte a investiţiei (25 de milioane de euro) Consiliul Judeţean este află în negocieri cu o companie din Turcia. În finanţarea Aeroportului s-ar putea implica până la urmă şi autorităţile centrale. Până acum însă este vorva doar de declaraţii şi promisiuni, nimic mai mult.
„După cum am promis, pista va fi gata în această lună. Să vedem dacă putem aduce, în condiţii legale, un avion de clasă media, care să aterizeze „la vedere“, acest tip de avion efectuând curse în toată Europa. Potrivit specialiştilor, odată ce sunt finalizate pista şi suprafeţele de mişcare, putem spune că de 70% din investiţie este gata. Şi fără sprijinul celor de la Bucureşti, vom finaliza singuri aeroportul, dar într-un număr mai mare de ani. Certă este şi implicarea Primăriei Braşov, care şi-a declarat clar intenţia de a colabora cu noi pentru această investiţie, în contextul în care Primrăia are un buget de două ori mai mare decât Consiliul Judeţean“, a precizat Aristotel Căncescu, citat de bzb.ro.
Potrivit unui studiu realizat de Mott McDonald, în primul an de funcţionare aeroportul de la Braşov va avea un trafic de 300.000 de pasageri, iar ţinta de un million de călători va fi atinsă după opt ani. Viitorul aeroport este însă mult mai atractiv pe partea de cargo, deoarece Braşovul este situat chiar în centrul ţării. Mai multe firme de logistică au anunţat că vor să închirieze spaţii în jurul aeroportului, aici urmând să funcţioneze spaţii mari de depozitare. În mod direct, aeroportul va crea în jur de 4.000 de locuri de muncă. Se estimează că alte 6.000 de locuri de muncă vor fi create la companiile care îl vor deservi. Aeroportul va aduce şi mult mai mulţi turişti la Braşov, oraşul de sub Tâmpa fiins pe locul al doilea la nivel naţional ca număr de vizitatori după Bucureşti. Studiile arată că Braşovul ar putea atrage 20% dintre turiştii care aterizează la Otopeni.