Patru Zimbri din Rezervaţia de la Vama Buzăului au fost eliberaţi în pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pentru prima dată de la înfiinţarea rezervaţiei când zimbrii sunt eliberaţi. Autorităţile vor ca zimbrii de aici să populeze şi Munţii Ciucaş. Vama Buzăului doreşte să obţină statutul de staţiune turistică.

Patru zimbri născuţi în rezervaţia de la Vama Buzăului au fost eliberaţi în sălbăticie, în Munţii Ţarcu şi Munţii Poiana Ruscă. La zece ani de la înfiinţarea Rezervaţiei „Valea Zimbrilor“ este pentru prima dată când exemplare de aici ajung să populeze pădurile României. Acţiunea de relocare a celor patru zimbri s-a desfăşurat în două etape (2 mai şi 4 mai) şi a fost posibilă cu sprijinul WWF România şi al Asociaţiei Române de Sălbăticie. În prezent, Rezervaţia  rezervaţia are 23 de exemplare. Ţelul proiectului este ca nu peste mult timp zimbri să trăiască liberi şi în Munţii Ciucaş.

„Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Planul nostru este ca pe cele 80 de hectare să amenajăm un ţarc de adaptare la viaţa sălbatică a zimbrilor, însă, trebuie să găsim o sursă de finanţare. Cel mai puţin, o astfel de amenajare ar costa 1,5 milioane de lei, dar, în funcţie de proiect se poate ajunge şi la 1,5 milioane de euro”, a declarat Tiberiu Chirilaş, primarul din Vama Buzăului.

Zimbrii pot fi admiraţi de turişti, care pot afla mai multe despre aceste animale de la angajaţii rezervaţiei. În rezervaţie nu puteţi intra cu maşina şi trebuie să o luaţi la pas. Plimbarea pe drumul care înconjoară ţarcul uriaş al zimbrilor durează cam o oră, dar din loc în loc puteţi să vă relaxaţi pe bănci, în foişoare de lemn şi vă puteţi da pe leagăn. Biletul de intrare în rezervaţie costă 5 lei şi este deschisă şapte zile din şapte.

În parcarea rezervaţiei a fost amenajat un centru de informare turistică cu fonduri europene, care a costat 150.000 de euro, de unde puteţi afla toate atracţiile zonei, istoria satului Vama Buzăului şi a localităţilor învecinate, dar şi care sunt traseele montane, dacă sunteţi amatori de drumeţii. 

Autorităţile au depus dosarul pentru ca Vama Buzăului să devină staţiune turistică deoarece a depăşit pragul de 20.000 de vizitatori. Statutul de staţiune turistică este important deoarece permite un acces mai uşor la fondurile europene. Localităţile care au acest statut au un punctaj mai mare şi beneficiază de promovare

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite