Mituri despre somn, demontate de specialişti. Cât trebuie să dormim, în ce poziţie şi ce să nu facem înainte de culcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi credem că dacă dormim mai mult suntem mai obosiţi sau că televizorul ne ajută să adormim mai repede. Lucruri total greşite. În schimb, poziţia în care dormim este foarte importantă.

O vorbă spune că atunci când dormi mult te trezeşti mai obosit. Lucru fals, spun specialişti. „Fiecare persoană este diferită. Unii dintre noi avem nevoie de doar 7 ore de somn pe noapte, alţii de 9 ore. Organismul nostru se reglează singur. Dacă aveţi nevoie de 9 ore de somn, dar vă impuneţi să vă treziţi după 7 ore că aşa aţi auzit că este bine, veţi fi obosit“, spune medicul internist Florin Tudor.

Se mai spune că, dacă te culci mai devreme, vei avea un somn odihnitor. Lucru parţial adevărat. „Sunt persoane care pot dormi la ora 20.00, dar sunt persoane care nu pot face acest lucru şi nu are rost să se chinuie. Şi dacă ne culcăm la ora 20.00 sau la ora 22.00 ne vom odihni la fel de bine. În schimb, dacă zile la rând ne culcăm după miezul nopţii şi apucăm abia câte şase ore de somn, atunci vom fi obosiţi“, mai spune specialistul.

Somnul de prânz ne ţine treji noaptea? Lucru total fals. „Sunt persoane care pot dormi la prânz şi persoane care nu pot. Un somn de maxim o oră poate ajuta organismului. Nu este însă recomandat să dormiţi 3-4 ore. Dacă vă odihniţi o oră nu veţi avea probleme seara. Ideal este ca între somnul de prânz şi cel de seară să fie un interval de şase ore“, mai spune medicul.

Ce să nu facem înainte de culcare

Anumite lucruri cum ar fi televizorul, dar şi anumite alimente ne pot ajuta să dormim. Lucru fals. „Sunt persoane care adorm mereu cu televizorul aprins pentru că îi prinde somnul mai repede. Nu este adevărat, ci din contră. Acest obicei ne va face să avem un somn agitat. Nici cana de lapte sau un pahar de vin înainte de culcare nu ne ajută să dormim mai repede. Nu fac rău, dar nici la somn nu ajută. De asemenea, ideea cu număratul oilor, cum se spune, nu ne ajută să adormim. Din contră ne ţine creierul în priză şi nu face decât să amâne somnul“, mai spune specialistul.

Efortul înainte de culcare ne ajută să adormim este un alt mit disputat de specialişti. „Mişcarea nu face rău, dar este cel mai bine să facem efort cu 2-3 ore înainte de culcare, pentru ca organismul să îşi revină. De asemenea, dacă facem efort şi apoi ne băgăm direct în pat putem avea insomnii. Acelaşi lucru este valabil şi pentru masa de seară. Luaţi cina cu 3 ore înainte de culcare. Dacă mâncaţi şi apoi mergeţi la somn nu veţi putea adormi“, mai spune medicul.

Poziţia în somn este foarte importantă

Dacă credem că poziţia în somn nu contează ne înşelăm. „Cea mai bună poziţie de somn pentru coloană, dar şi pentru întregul organism este pe spate. Asta dacă nu aveţi probleme cu sforăitul. Puteţi dormi şi pe o parte, poate fi dreapta sau stânga cum vă este mai comod. Dormitul pe burtă nu este recomandat deoarece pune presiune pe coloană. Nici poziţia fetală, pe o parte cu genunchii la piept nu este recomandă din acelaşi motiv“, mai spune specialistul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite