În caz de urgenţă majoră, la Braşov, oamenii ar muri cu zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spitalul judetean brasov

O tragedie de proporţiile celei provocate de incendiul din clubul bucureştean Colectiv ar duce la moartea multora dintre pacienţi din cauza dotărilor şi spaţiilor specifice insuficiente.

Şeful secţiei de chirurgie plastică de la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă, dr. Dan Grigorescu, ne-a declarat că nu resursa umană este problema, ci incapacitatea de a prelua mulţi pacienţi în cazul unei urgenţe majore.

Braşovul are angajaţi în sectorul public, la această oră, cinci medici chirurgi plasticieni (patru în Spitalul Judeţean şi unul la Spitalul de copii), cărora li se pot alătura alţi doi specialişti din sectorul privat (din care unul este pensionar) şi cinci medici rezidenţi în specialitate.

„Am responsabilitatea a ceea ce afirm: la această oră resursa umană este mai mare decât capacitatea de tratament în terapie intensivă a cazurilor grave şi critice postcombustionale. Trebuie să se înţeleagă faptul că medicii chirurgi plasticieni nu trebuie să intervină efectiv pentru fiecare manoperă de specialitate, rolul lor într-un accident colectiv cu arsuri ar fi cel de coordonare al chirurgilor din orice altă specialitate chirurgicală, iar doar în Spitalul Judeţean Braşov avem peste 35 (incluzând chirurgi generalişti, vasculari, toracici, BMF, ortopezi, neurochirurgi, urolog, etc). Problema este ce faci cu pacienţii? Pentru că în Braşov sunt 30 de paturi de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI), din care o treime nu sunt în pavilionul central al spitalului judeţean, ci în alte locaţii (Tractorul, Mârzescu) şi nu poţi disloca medicii în mai multe zone. Apoi, nu poţi să îţi pui problema că ai la dispoziţie toate cele 20 de paturi, pentru că în mod sigur câteva pot fi blocate de pacienţi critici din spital, iar pe aceştia nu îi poţi trimite în secţiile cu paturi, în alte spitale şi nici acasă. Spitalul Judeţean este evident subdimensionat în caz de urgenţă majoră, iar celelalte spitale din oraş nu ar putea prelua decât un număr mic de cazuri, şi acelea extrem de bine selecţionate, ceea ce în primele zile e greu să realizezi”, spune dr. Grigorescu.

 Acesta a mai precizat că Braşovul nu se poate baza pe facilităţile din sistemul privat de sănătate, pentru că acestea nu pot face faţă urgenţelor majore. „Au facilităţi de terapie intensivă care asigură în principal terapia postoperatorie a pacientului cronic, iar personalul de acolo nu este specializat pentru susţinerea urgenţei critice, mai ales pentru o avalanşă de cazuri. Apoi, nu au nici rezerve de medicaţie necesară în asfel de cazuri (de exemplu în situaţii extreme este nevoie de medicaţie antişoc, de sânge…)”.

Un alt punct nevralgic sesizat de medicul braşovean este faptul că nu există un sistem de alarmare a medicilor şi asistenţilor, care să fie chemaţi în caz de necesitate. „Nu ştiu să existe un plan de intervenţie eficace. La Bucureşti totul s-a bazat pe solidaritate. Medicii, asistentele, au plecat de acasă în papuci să ajute victimele, nu au fost alarmaţi într-un sistem organizat. A funcţionat compasiunea şi bunul simţ. Şi nu în ultimul rând faptul că au depus un jurământ! ”, a explicat situaţia la această oră medicul Dan Grigorescu (foto) care, pură coincidenţă, a lansat în urmă cu peste o lună o campanie publică şi o petiţie online pentru construirea unui spital nou de urgenţă la Braşov.

Centrul Vechi al Braşovului are foarte multe baruri, pub-uri şi cluburi la subsol, cu o singură intrare, în care câteva sute de persoane, adesea cu mobilier din lemn (ignifugat sau nu), şi cu ferestre fie mici, fie cu gratii, prin care nu poţi organiza o ieşire de urgenţă în caz de incendiu şi cu vreo scară de acces îngustă pe care s-ar fi bulucit lumea îngrozită de flăcări şi fum.

Astfel de exemple pot fi găsite în cluburile Times, Deane’s Pub, Britannia sau restaurante precum Formula Pub sau Sergiana, care au capacităţi mari de primire a clienţilor, dar ale căror evacuări în caz de urgenţă nu se ştie dacă ar face faţă în cazul a câteva sute de persoane care se bulucesc să iasă în caz de incendiu.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv  

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite