Iluminat public pentru protejarea liliecilor, la Brașov. Cât costă o asemenea cerință

0
Publicat:

Primarul Brașovului vrea iluminat public pe Drumul Vechi de Poiană cu lămpi care să nu îi deranjeze pe liliecii din zonă. Instalarea celor 62 de stâlpi ar costa aproximativ 1,6 milioane de lei.

Iluminatul unui drum din Brașov trebie să protejeze liliecii FOTO Adevărul
Iluminatul unui drum din Brașov trebie să protejeze liliecii FOTO Adevărul

Iluminat public pe un drum de agrement prin pădure care să fie prietenos cu liliecii! Asta urma să le propună primarul Brașovului, Allen Coliban, consilierilor locali să aprobe în ședința de plen de joi, 25 aprilie 2024. Edilul șef din Brașov și-a anunțat intenția chiar înainte de ședință, când a trimis o informare presei.

Allen Coliban le-a cerut consilierilor brașoveni să aprobe Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de iluminare a drumului vechi spre Poiana Brașov. Deși, aparent, proiectul este unul simplu – montarea a 62 de stâlpi de iluminat și a unor corpuri de iluminat cu tehnologie LED, una dintre cerințele Primăriei Brașov este inedită.

Drumul Vechi de Poiană este un drum care trece prin pădure și în jurul lui trăiesc numeroase specii de animale sălbatice și plante. Între acestea se numără și liliecii, specie protejată și în legătură cu care edilul vrea să își arate grija atunci când pune condițiile din caietul de sarcini. Ca atare, firma care va realiza proiectul trebuie propună corpuri de iluminat care să ofere soluții dedicate conservării speciilor de animale protejate.

Liliecii, protejați de poluarea luminoasă

Acestea vor avea posibilitatea să reducă temperatura de culoare a corpului de iluminat la 1050K, pentru a păstra habitatul natural al liliecilor și pentru a minimiza perturbarea ecosistemului. Familia de corpuri de iluminat propusă va oferi opțiunea unei versiuni care are un raport total de ieșire a luminii în sus de 0%, pentru a preveni orice poluare luminoasă inutilă, și va menține mai mult de 95% din fluxul total sub un unghi de 75,5 de grade”, se arată în comunicatul transmis de primar.

Drumul Vechi de Poiană face legătura între cartierul Șchei și Poiana Mică și nu a mai fost utilizat de autovehicule de la construirea actualului drum de Poiană. În schimb, el este un drum foarte folosit de brașovenii care vor să facă plimbări în natură printr-o pădure situată la marginea orașului.

Conform studiului de fezabilitate, pe traseul de 2,55 de km va fi instalată o rețea subterană de alimentare cu energie electrică și vor fi montați 62 de stâlpi, cu o înălțime de 4 metri, echipați cu sisteme de iluminat tip LED. Valoarea proiectului este de 1.591.973,15 lei (inclusiv TVA), iar termenul de execuție este de 6 luni (două luni pentru proiectare și 4 luni pentru realizarea lucrărilor).

Ședințele Consiliului Local Brașov s-au întins în ultimii ani pe o durată foarte mare în timp și așa s-a întâmplat și de această dată, astfel că, până la redactarea materialului, nu s-a ajuns la acest punct de pe ordinea de zi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite