Gazeta de Transilvania, la 186 de ani. Cum au încercat ziariștii să revină la vechiul nume, înainte de 89

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 12 martie 1838, la Brașov apărea primul ziar al românilor ardeleni, Gazeta de Transilvania. Sub diverse denumiri, jurnalul a apărut neîntrerupt până în anul 2009

Gazeta de Transilvania a apărut în 12 martie 1838 FOTO Ioan Buciumar
Gazeta de Transilvania a apărut în 12 martie 1838 FOTO Ioan Buciumar

În urmă cu 186 de ani, la 12 martie 1838, George Barițiu scotea primul număr al Gazetei de Transilvania, ziarul care a consemnat toate evenimentele importante prin care a trecut Brașovul de atunci și până în 2009, când a apărut ultimul număr.

Arhiva ziarului a fost salvată de muzeografii de la Casa Mureșenilor, care și în prezent duc o muncă extrem de complexă pentru conservarea și digitalizarea acesteia.

Pentru marcarea evenimentului, muzeul a organizat un eveniment la care a invitat mai mulți actuali și foști reprezentanți ai presei brașovene și ai prestigiosului ziar.

Ne-am gândit de mai mulți ani să organizăm un simpozion dedicat ziaristicii brașovene, dar, mai ales Gazetei Transilvaniei, primul ziar al românilor ardeleni din Transilvania și mă bucur că am reușit anul acesta, la 12 martie, chiar la ora aniversară. Au participat la eveniment mai bine de zece ziariști din Brașov, dar și colaboratori de la Radio Budapesta, de la ziarele românești, posturile de radio și televiziune care activează de mai bine de 30 de ani în Brașovul și România liberă, să spunem așa, de după 1990. A fost prezent și domnul Ioan Popa, care a lucrat la Drum Nou, continuatorul Gazetei de Transilvania și am avut niște relatări foarte interesante de la mai mulți ziariști brașoveni despre cum era presa de acum 33 de ani, cum s-a transformat în online și cât mai rezistă ziarele și posturile de radio și televiziune”, a explicat muzeograful Ovidiu Savu, de la Muzeul Casa Mureșenilor, organizatorul evenimentului.

Pe lângă reporterii care au activat la Gazeta de Transilvania, la eveniment au participat și reprezentanți ai ziarelor de limbă maghiară și germană din oraș, precum și corespondenta Radio Budapesta de la Brașov. Audiența a putut vedea atât primul număr al Gazetei de Transilvania, apărut la 12 martie 1838, cât și primul număr din decembrie 1989, din timpul Revoluției, dar și ultimul, din anul 2009.

De la Ioan Popa am putut afla și povestea primului număr al Gazetei libere, chiar din timpul Revoluției. Pentru că reporterii nu mai recunoșteau conducerea comunistă, ca director a fost trecut George Bariț. „La câteva zile, am primit o scrisoare de felicitare din partea cuiva pentru acel număr. Era adresată «Domnului director George Bariț», așa cum scria pe ziar”, a povestit Ioan Popa.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite