FOTO 176 de ani de la apariţia Gazetei de Transilvania, primul ziar românesc

0
0
Gazeta de Transilvania a fost condusă de doi oameni de cultură care au marcat istoria României.
Gazeta de Transilvania a fost condusă de doi oameni de cultură care au marcat istoria României.

Cotidianul care a devenit emblematic în lumea presei româneşti a văzut prima dată lumina tiparul în 12 martie 1838. A fost cel mai popular, dar şi cel mai longeviv ziar din România. În paginile sale s-au regăsit articole semnate de personalităţi de renume.

Ziarul Gazeta de Transilvania a fost redactat din 1838 de George Bariţiu, iar din 1850 de Iacob Mureşianu. Până în 1911 rămâne în proprietatea familiei Mureşianu, iar apoi este vândut unui consorţiu local de oameni de afaceri. De atunci a fost ziar guvernamental până în 1944, când s-a transformat în Drum Nou. Abia în decembrie 1989 revine la denumirea iniţială de Gazeta de Transilvania. Gazeta de Transilvania a fost, practic, cel mai longeviv ziar din Braşov. Din cauza crizei economice ziarul a dispărut de pe piaţă în 2009.

Gazeta de Transilvania s-a bucurat de colaborarea unor personalităşi de seamă din viaţa culturală şi politică a românilor, ca Timotei Cipariu, Andrei Mureşanu, Florian Aaron, August Treboniu Laurian, Damaschin Bojincă, Pavel Vasici, Ion Heliade Rădulescu, Costache Negruzzi, Nicolae Istrati.

Pentru a marca evenimentului,  elevii de la Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna” din Braşov au fost invitaţi la un seminar la Muzeul Casa Mureşenilor. Directorul muzeului, dr. Valer Rus, le va prezenta un scurt istoric al „Gazetei de Transilvania”, precum şi modul de scriere şi de tipărire al ziarului de acum 150 de ani.

„Se împlinesc 176 de ani de la apariţia primului ziar politic al românilor transilvăneni, Gazeta de Transilvania, iar muzeul Casa Mureşenilor este legat prin foarte multe fire văzute şi nevăzute de existenţa acestui ziar, care s-a aflat în proprietatea familiei Mureşenilor între anii 1850-1911“, a spus Valer Rus, director la Muzeul Casa Mureşenilor.

Pe aceeaşi temă:

Personalităţile care au dat nume străzilor Braşovului 

Savanţii uitaţi ai Braşovului

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri