De ce ne îmbujorăm atunci când avem emoţii. „Este un răspuns involuntar al creierului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obrajii roşii au de multe ori cauze emoţionale pe care nu le putem controla, dar pot avea şi cauze medicale date de alergii sau temperaturile la care ne expunem.

Când suntem stresaţi, ruşinaţi în anumite situaţii sau experientăm emoţii puternice obrajii ni se înroşesc. „Atunci când suntem emoţionaţi sau ruşinaţi din diverse motive obrajii ni se înroşesc. Este un răspuns involuntar al creierului care reacţionează astfel la dilatarea vaselor de sânge. De multe ori nu avem cum să controlăm acest fenomen, care apare involuntar de dorinţa noastră“, spune psihilogul Ana Maria Ruşizan.

Roşeaţa în obraji apare atât la persoanele cu stăpânire de sine cât şi la cele care nu au încredere în ele. „Atunci când suntem puşi în situaţii jenante sau avem emoţii de exemplu la un interviu de angajare sau la un examen cu toţii ne îmbujorăm. Atunci când minţim şi suntem conştienţi că nu este bine să facem acest lucru, obrajii roşii ne pot da de gol. De asemenea, există studii care spun că atunci când suntem atraşi sexual de o persoană avem tendinţa să ne îmbujorăm. Persoanele care au probleme de încredere se înroşesc însă şi în alte situaţii, cum ar fi o ieşire în public care pentru mulţi dintre noi nu este o problemă“, mai spune psihologul.

Cum putem evita anumite situaţii

Persoanele cu probleme de integrare socială îşi crează singure scenarii. „O persoană care nu se simte bine în public avea avea senzaţia că toate lumea se uită la ea, că o critică şi nu va avea curajul să poarte discuţii. Situaţia poate fi atât de gravă încât o astfel de persoană se poate izola. Este bine să nu vă pese prea mult de părerea celor din jur şi să nu vă stresaţi singuri. Pentru cazurile extreme de anxietate socială este nevoie de terapie“, mai spune psihologul.

Cauze medicale ale îmbujorării

Există şi cauze medicale care duc la înroşirea obrajilor. „Alergiile sunt cele care dau cel mai des aspectul de roşu în obraji. Practic sistemul nostru imunitar reacţionează virulent la o substanţă la care suntem alergici şi care este inofensivă pentru majoritatea oamenilor. Poate fi o alergie la alimente, la praf sau polen, dar şi  la medicamente care poate duce la înşorirea feţei. Cuperoza, o boală de piele care afectează în special femeile cu tenul foarte deschis duce la înroşirea feţei şi chiar la unflături. Aspectul de roşu este mai evident în zona obrajilor şi a nasului unde pielea este mai uscată. De asemenea consumul de alcool poate duce la aceeaşi situaţie, deoarece alcoolul duce la dilatarea vaselor de sânge şi automat la înroşirea feţei. De asemenea frigul poate avea acelaşi efect. Faţa se înroşeşte la temperaturi scăzute şi simptomele sunt şi mai evidente atunci când intrăm de la frig la căldură. De asemenea roşeaţa este evidentă şi atunci când corpul se supraîncălzeşte, dar şi când facem efort fizic intens“, spune medicul internist Florin Tudor.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite