De ce facem mătreaţă. Obiceiurile proaste şi bolile care ne distrug scalpul. Ce remedii-minune recomandă medicii
0Mătreaţa este o boală care afectează mai mult de jumătate din populaţie, potrivit ultimelor studii. Această problemă neplăcută apare atât din cauza unor boli, cât şi din cauza unor obiceiuri proaste şi a condiţiilor meteo.
Mătreaţa poate fi cauzată de anumite boli, dar poate fi şi ereditară. „Mătreaţa apare la persoanele care suferă de anumite boli ale pielii cum ar fi psoriazisul, dermatita seboreică, dar şi din cauza anumitor eczeme şi ciuperci care se pot dezvolta pe scalp. Ultimele studii arată că mătreaţa este ereditară şi se poate transmite genetic între membrii familiei. Poate apărea şi la persoanele care au pielea prea uscată sau care nu consumă alimente bogate în zinc sau Vitamina B. Stresul poate fi o altă cauză a apariţiei mătreţii, la fel ca şi dereglările hormonale mai ales la adolescenţi“, explică medicul dermatolog Alina Vija.
Obiceiuri proaste care duc la apariţia mătreţii
Pe lângă cauzele medicale mătreaţa apare şi din cauza unor obiceiuri pe care unii dintre noi ale avem. „Chiar dacă pare ciudat mătreaţa poate apărea şi atunci când ne spălăm prea des pe cap, dar şi atunci când ne spălăm prea rar. Dacă facem zilnic baie pe cap scapul se usucă din cauza substanţelor din şampoane, dar şi a apei dure şi astfel apare mătreaţa. Dacă ne spălăm prea rar acumulăm prea multe celule moarte pe scalp şi putem face mătreaţă. Un păr normal trebuie spălat o dată pe săptămână, iar unul mai gras de două ori“, mai spune medicul.
Atenţie la uscatul cu foehn-ul
Uscarea excesivă a părului şi anumite produse pot duce şi ele la mătreaţă. „Dacă ne uscăm părul cu foehn-ul de fiecare dată când ne spălăm pe cap atunci vom avea o piele uscată. Folosirea ferecventă de spumă de păr sau fixativ poate duce la apariţia mătreţii. Nici şanpoanele antimătreaţă nu sunt recomandate mereu. În timp acestea usucă scalpul şi nu ne scapă de mătreaţă. Şi vremea poate afecta scalpul. Dacă este prea frig sau clima este prea uscată atunci apar condiţiile propice apariţiei mătreţii“, mai spune specialistul.
Ingrediente simple care vă scapă de mătreaţă
Pe piaţă existe şampoane speciale care sunt folosite ca tratament pentru mătreaţă. Există însă ingrediente naturale la fel de eficiente. „Dacă mătreaţa este cauzată de o boală de piele, atunci trebuie tratată mai întâi cauza. Dacă apare doar din cauza unor obiceiuri proaste este bines ă renunţaţi la ele. Există ingrediente naturale care vă scapă de mătreaţă şi care nu sunt costisitoare. Oţetul de mere este foarte eficient. Clătiţi părul cu o cană de oţet după ce v-aţi spălat pe cap. Chiar dacă părul va mirosi a oţet veţi avea un scalp curat. Un alt remediu este o mască din iaurt şi ou. Amenstecaţi un ou cu un iaurt, aplicaţi masca pe păr timp de 30 minune şi apoi clătiţi. Bicarbontul de sodiu este foarte eficient. Aplicaţi praf de bicarbonat pe părul umed şi lăsaţi 2 minute să acţioneze după care clătiţi. Curăţă foarte bine scalpul. Aloe Vera este o plantă cunoscută pentru hidratare şi proprietăţile ei antiseptice. Sucul de aloe hidratează scalpul, reglează secreţia de sebum şi dă părului strălucire. Aplicaţi suc de aloe pe păr, lăsaţi-l o oră să acţioneze, după care clătiţi“, mai spune medicul.
Citeşte şi: