Datorii neplătite între Braşov, Bucureşti şi Constanţa. De unde a început totul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăriile au rămas cu datorii după destrămarea Axei Braşov - Bucureşti - Constanţa FOTO Ioan Buciumar
Primăriile au rămas cu datorii după destrămarea Axei Braşov - Bucureşti - Constanţa FOTO Ioan Buciumar

Primăriile din trei mari oraşe din România au creat Axa Braşov - Bucureşti - Constanţa, un ONG menită să conducă la dezvoltarea acestora. ONG-ul însă nu a funcţionat, iar municipalităţile au rămas cu datorii.

În urmă cu patru ani, trei municipii importante ale României, Braşov, Bucureşti şi Constanţa, au decis să creeze un ONG care să ajute la accelerarea dezvoltării lor. Cele trei doreau să urmeze un model de succes din nordul ţării. 

„Axa de dezvoltare Braşov – Bucureşti – Constanţa” avea să supravieţuiască, însă, doar până la jumătatea anului 2021, fără să fi reuşit să facă vreun proiect în beneficiul celor trei oraşe. 

În aceste condiţii, în vara anului trecut, Braşovul şi Constanţa au decis să iasă din ONG. Decizia nu avea să scutească municipalităţile de achitarea datoriilor neplătite. 

„În luna iulie a anului trecut, Consiliul Local al Municipiului Braşov a luat decizia retragerii municipiului din „Axa de Dezvoltare Braşov – Bucureşti – Constanţa”. Această asociaţie a intrat în dizolvare, municipalitatea şi-a plătit toate obligaţiile pe care le avea faţă de asociaţie şi, în acest moment, din punctul de vedere al Braşovului, nu există nicio obligaţie faţă de acea asociaţie”, a susţinut Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. 

În schimb, Primăria Capitalei trebuie să plătească şapte milioane de lei, reprezentând restanţe, potrivit primarului Nicuşor Dan. El a anunţat deja că va contesta în instanţă solicitarea ONG în procedură de lichidare oficială. 

„Axa de Dezvoltare Braşov – Bucureşti – Constanţa” a fost creată cu scopul declarat de a realiza proiecte de anvergură, prin atragerea de finanţare nerambursabilă. În cele din urmă, însă, nu a mai fost făcut niciun proiect, acesta fiind şi motivul pentru care Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, a solicitat aleşilor locali aprobarea pentru a ieşi din acest ONG. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Bal caritabil la Braşov, organizat pentru Prima Şcoală Românească

Braşovenii şi-au deschis inimile şi casele pentru refugiaţii din Ucraina

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite