Cum se alege praful de Fabrica de Pulberi de la Făgăraş. Promisiuni de milioane de euro şi muncitori neplătiţi de patru luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de Pulberi de Făgăraş este în colaps. Muncitorii nu şi-au primit salariile din decembrie. Guvernul a promis investiţii de milioane de euro şi repornirea producţiei, dar nu a dat niciun leu.

Fabrica de Pulberi din Făgăraş este deţinută societatea Romarm, 83% din acţiuni fiind în portofoliul Ministerului Economiei. Acum patru ani a fost trasă pe linie moartă, iar muncitorii au stat mai mult în şomaj tehnic. Fabrica mai are acum 200 de muncitori.  

Guvernul a anunţat în 2016 o investiţie de 10 milioane de euro pentru revitalizarea fabricii. Atunci o delegaţie guvernamentală, formată din secretari de stat şi consilieri din Ministerul Economiei, Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării, a vizitat unităţile de la Victoria şi de la Făgăraş. S-a anunţat că va fi repornită instalaţia de trinitrotoluen, dar şi cea de dinamită. În plus tot atunci s-a promit că numărul angajaţilor va ajunge la 500.

Banii de investiţii nu au mai venit pe motiv că producţia nu putea fi reluată din cauza lipsei unei staţii de epurare necorespunzătoare. Staţia a fost făcută între timp, dar nici vorbă de investiţii. Mai mult, actualii angajaţi nu şi-au mai luat salariile din luna decembrie. Asta deşi drepturile băneşti sunt prevăzute de lege şi incluse în bugetul de stat. Sindicaliştii au făcut memorii peste memorii, dar până acum banii nu au venit. În anii trecuţi oamenii au făcut chiar şi greva foamei pentru a-şi primi lefurile. De sărbători angajaţii au primit „împrumut“ câte 300-500 de lei ca să aibă de Paşte. Cu condiţia să returneze banii la casierie.

„Nu fabrica trebuie să dea salariile. Statul român, prin Hotărâre de Guvern, trebuia să aloce aceste sume. Şi dacă se rezolvă problema rapid, salariile nu vor fi virate mai repede de luna mai. Ministerului Muncii i-am solicitat să intervină şi sunt curios ce se va întâmpla când constată că celălalt minister ( cel al Economiei) nu şi-a făcut datoria. Îl va sancţiona sau nu?“, a declarat Lucian Cupu, liderul Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro.

Salariile muncitorul care lucrează cu materiale explozive sunt foarte mici, în medie 1.500 de lei net pe lună. Cel mai mare salariu este al directorului executiv, respective 2.691 de lei net pe lună.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite