Cum să slăbim armonios, fără înfometare şi fără teama că vom pune înapoi kilogramele pierdute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putem slăbi uşor câteva kilograme fără să ne înfometăm. FOTO 123 RF
Putem slăbi uşor câteva kilograme fără să ne înfometăm. FOTO 123 RF

Dietele severe care presupun înfometarea dau rezultate doar pe termen scurt. Putem slăbi fără să ne înfometăm dacă respectăm câteva reguli simple care nu ne dau viaţa peste cap.

Înfometarea este cel mai greşit mod prin care încercăm să slăbim. „Dietele foarte severe, care presupun înfometare, dau rezultate pe termen scurt. Pierdem rapid câteva kilograme, dar organismul este privat de nutrienţii de care are nevoie. Atunci când începem să mâncăm din nou normal, ne vom îngrăşa, totul se va depune deoarece organismul încearcă să recupereze ce a pierdut. Eu nu recomand acest tip de dietă, deoarece este şi periculoasă pentru sănătate“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Regulile de aur ale dietei

Dacă vreţi să slăbiţi câteva kilograme puteţi renunţa la anumite alimente fără să fie nevoie să suferiţi de foame. „Dacă veţi să pierdeţi în greutate câteva kilograme este foarte simplu. Nu mai mâncaţi dulciuri. Aici se includ atât ciocolata sau prăjiturile, cât şi sucurile care îngraşă foarte mult. Puteţi consuma fructe pentru a suplini nevoia de zahăr. Evitaţi strugurii şi bananele, care îngraşă. Puteţi alege în această perioadă pepenele roşu. Apoi renunţaţi pe cât posibil la pâine, la prăjelile în ulei şi alegeţi carnea la grătar şi salatele. Evitaţi combinaţiile de genul friptură cu cartofi prăjiţi. Puteţi consuma carne cu salată, iar dacă vă este poftă de cartofi prăjiţi puteţi să îi mâncaţi separat. Hidrataţi-vă bine, beţi doi litri de apă pe zi“, mai spune nutriţionistul.

Puţin şi des la masă

Deşi pare ciudat, dacă mâncăm o singură dată pe zi ne vom îngrăşa. Este mult mai bine să mâncăm puţin şi des. „Eu recomand trei mese regulate pe zi şi poate un fruct între mese. Dacă nu mâncăm nimic toată ziua, seara ne va fi foarte foame şi vom consuma mai mult. Micul dejun nu trebuie sărit. Dacă mâncăm bine dimineaţa, la mesele următoare vom mânca mai puţin. De asemenea, nu mâncaţi până simţiţi că nu mai puteţi. Este bine să vă ridicaţi de la masă când încă mai simţiţi că mai puteţi gusta ceva“, mai spune nutriţionistul.

Cum ne putem păcăli organismul

Există câteva trucuri prin care ne putem păcăli organismul. „Psihicul are un rol foarte important în alimentaţie. Dacă vom umple o farfurie mare vom mânca tot. În schimb, putem alege o farfurie mai mică, dar care să fie plină. Puteţi încerca şi veţi vedea că vă ajunge mâncarea, nu veţi suferi de foame. De asemenea, dacă mâncarea din farfurie este tăiată în bucăţele va părea mai multă şi automat veţi mânca mai puţin“, mai spune medicul.

Ora ultimei mese este foarte importantă

Cu cât mâncăm ultima masă mai târziu, cu atât mai mult ne vom îngrăşa. „Este recomandat ca seara să nu mâncăm mult şi să alegem alimente mai uşoare, gen peşte, salate sau grătar. Ultima masă a zilei trebuie să fie cu minim trei-patru ore înainte de culcare. Eu recomanda ca masa de seară să fie la ora 18.00-19.00“, mai spune nutriţionistul.

Nu vă aşezaţi în pat îmediat după ce aţi mâncat

Dacă vă aşezaţi în pat imediat după ce aţi mâncat atunci aveţi toate şansele să vă îngrăşaţi. „Mulţi dintre noi avem obiceiul să ne întindem după ce mâncăm mai ales seara. Este bine să avem activitate după ce am luat masa, să comsumăm puţină energie. Nu trebuie să mergeţi la alergat, dar faceţi treabă prin casă, faceţi o plimbare, nu vă puneţi în pat. Mişcarea este foarte importantă şi se recomandă zilnic. O jumătate de oră este bine să faceţi gimnastică sau pur şi simplu să mergeţi pe jos“, mai spune specialistul.

Citeşte şi:

Topul celor mai nocive alimente de pe piaţă. Care sunt bombele calorice pe care le consumăm în mod frecvent

Te-ai lăsat de fumat şi te îngraşi? Cât adevăr este, de fapt, în această teorie foarte populară - explicaţiile medicilor

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite