Cum ne dăm seama când mint copiii. „Îşi freacă mâinile, le agită, le duc la spate, le bagă în buzunare, se uită în altă parte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii mint în general ca să scape de o eventuală pedeapsă, dar şi atunci când au luat note mici sau nu şi-au făcut temele. De cele mai multe ori, limbajul corpului îi dă de gol.

Copiii se dau foarte uşor de gol atunci când îşi mint părinţii. Semnele sunt uşor de recunoscut.

„Când un copil ne minte are tendinţa să fie mai agitat, nu are stare. Vorbeşte mai repede decât de obicei şi încearcă să schimbe subiectul. De exemplu dacă a luat o notă slabă la şcoală şi nu doreşte să le spună acest lucru părinţilor, va încerca să vorbească despre orice altceva. În plus se va oferi să vă ajute prins casă, să face lucruri pe care de obicei nu le face din proprie iniţiativă“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Atunci când mint, copiii sunt trădaţi de limbajul corpului. „Când minte, copilul are tendinţa să se uite în pământ sau în sus. Practic se uită oriunde în afară de părinte. De asemenea, când mint, copiii îşi freacă mâinile, le agită, le duc la spate, le bagă în buzunare. Ca să ascundă minciuna înfloresc tot felul de poveşti cu lux de amânunte, dar care nu au logică“, mai spune specialistul.

Siguranţa în familie este crucială

Copiii au tendinţa să denatureze adevărul atunci când se tem de o pedeapsă. Este un mecanism de apărare. „Când fac o prostie, strică ceva, nu vor să facă un anume lucru, au tendinţa să mintă ca să se apere. În principiu ca să nu îi supere pe părinţi. De aceea atunci când un copil face un lucru care vă deranjează nu îl certaţi foarte tare. Nu îl pedepsiţi dur, deoarece el va continua să mintă pentru a evita toate aceste lucruri. Copiii trebuie disciplinaţi, dar cu vorbă bună, ca să nu le fie frică să recunoască anumite lucruri. Trebuie să aibă încredere în părinţi, să se simtă în siguranţă că vor fi sprijiniţi îndiferent ce au făcut“, mai spune psihologul.

Cele mai frecvente minciuni ale copiilor au legătură cu şcoala. Când iau o notă mică sau nu îşi fac temele au tendinţa să ascundă acest lucru şi să mintă. „Părinţii trebuie să înţeleagă că nu toţi copiii sunt la fel. De aceea este foarte important să nu reacţionaţi exagerat, să îi certaţi când iau o nouă mică. Dacă faceţi acest lucru vor încerca să ascundă orice eşec şi îşi vor pierde încrederea în ei. Trebuie să îi ajutaţi, să îi încurajaţi deoarece rezultatele vor veni. Copiii nu trebuie să trăiască cu impresia că o notă mică este o dezamăgire şi să le fie frică să spună acasă că nu s-au descurcat foarte bine“, mai spune specialistul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite