Controale sanitare, în şcolile braşovene
0Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar, autorităţile sanitare au demarat controalele în toate unităţile de învăţământ. Pentru a obţine autorizaţia sanitară, şcolile trebuie să îndeplinească mai multe condiţii stricte de igienă şi de dotări.
Începând de astăzi, unităţile de învăţământ sunt drastic verificate de către inspectorii de la Direcţia pentru Sănătate Publică Braşov, în vederea emiterii de autorizaţii sanitare pentru anul şcolar 2011-2012. Ca în fiecare an, municipiul Braşov nu se confruntă cu probleme majore, însă acestea apar cu predilecţie în mediul rural.
În total, în judeţul Braşov, timp de două săptămâni, vor fi verificate 382 de clădiri, în care funcţionează deopotrivă creşe, grădiniţe, şcoli generale, licee, universităţi, cămine şi tabere. Pentru fiecare clădire în parte, Direcţia de Sănătate Publică Braşov trebuie să emită câte o autorizaţie sanitară, ca acestea să poată funcţiona.
„Ne aşteptăm să găsim nereguli în unităţile de învăţământ din afara oraşului. Din experienţa anilor trecuţi, există probleme legate de aprovizionarea cu apă, grupuri sanitare sau de mobilier învechit. Acolo unde există posibilitatea materială, vom impune îndeplinirea condiţiilor, iar unde nu există fonduri pentru efectuarea lucrărilor, vom încerca să găsim alte soluţii de amenajare sau alte spaţii cărora li se poate da destinaţia de învăţământ. Trebuie să ne asigurăm că sănătatea elevilor nu este pusă nicăieri în pericol, în cadrul unităţilor şcolare", a declarat Alexandru Bălescu, directorul DSP Braşov.
Investiţii şi reabilitări, în oraş
Şcolile din oraş nu au aceleaşi probleme ca acelea din mediul rural. Indiferent că este vorba despre creşe, grădiniţe, şcoli generale sau licee, municipalitatea a derulat în ultimii ani lucrări importante de construcţii şi de reabilitări, menite să îmbunătăţească standardele igienico-sanitare din unităţile de învăţământ.
Numai anul acesta, de la bugetul local, s-au alocat 3.500.000 de lei pentru reparaţii şi igienizări şi 1.000.000 de lei, pentru investiţii. Banii au rezolvat integral problemele grădiniţelor şi, în mare parte, şi pe cele ale liceelor şi colegiilor din oraş. Restanţe mai există doar când vine vorba de izolarea termică a câtorva şcoli generale braşovene.
„Mai există şapte şcoli generale în oraş la care nu s-au demarat lucrările de izolaţie. Pe toate acestea vrem să le rezolvăm anul viitor, atât cu fonduri de la bugetul local, cât şi cu bani europeni, pentru a căror obţinere s-au făcut demersurile necesare", a spus Adrian Gabor, viceprimarul Braşovului.
„Primul ghiozdan", dăruit şi în 2011
Trusoul de rechizite oferit anul acesta de municipalitate îi vizează pe copiii de clasa I, cu posibilităţi materiale reduse, dar şi pe alţi 700 de elevi de la clasele primare, gimnaziale şi liceale. În total, vor fi cumpărate 1.969 de pachete, iar fiecare pachet va conţine un ghiozdan, caiete, creioane, riglă, penar, acuarele etc. Municipalitatea a publicat pe portalul de achiziţii publice cererea de oferte pentru programul „Primul ghiozdan", iar data limită de depunere a ofertelor este marţi, 30 august. Primăria Braşov a estimat costurile programului la 140.000 de lei, însă se ia în calcul şi o suplimentare a acestui buget.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:
