Cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov: de la cetăţile medievale la construcţii bizare cu puteri magice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov includ renumitele cetăţi Bran, Râşnov şi Rupea, dar şi alte obiective turistice nu la fel de cunoscute, învăluite însă într-un aer de mister medieval.

Braşovul este renumit pentru aerul său medieval. Dacă municipiul este cunoscut, judeţul are încă multe enigme de descoperit. Cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov vă aşteaptă să le descoperiţi.

Cetatea Râşnov

Cetăţile medievale ridicate acum câteva secole sunt o veritabilă atracţie turistică. Orice vizitator care ajunge în judeţul Braşov nu trebuie să rateze fortificaţiile.

Cetatea Râşnov este una dintre cele mai vizitate. Este o fortificaţie de la 1335, cetatea Râşnov fiind una dintre bastioanele de apărare ale Transilvaniei. De la 1 iunie, turiştii pot urca la cetate cu o cremalieră, dar şi pe jos pe un traseu superb prin pădure.

Interiorul cetăţii Râşnov FOTO Adevărul

image

O altă cetate superbă este Cetatea Rupea. Aflată în ruină timp de mai mulţi ani, Cetatea Rupea a fost refăcută, iar acum arată senzaţional. Se vede perfect de pe DN 13 drumul care duce spre Sighişoara. Se ajunge uşor la ea, există un drum ca în palmă, dar şi parcare pentru turişti.

Cetatea Rupea, unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov, văzută din balon FOTO Adevărul
 

image

Cetatea Făgăraş este şi ea o fortificaţie care face parte din cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov. Are o istorie de peste 600 de ani, a fost locul balurilor medievale pe vremea lui Mihai Viteazu, dar şi o temută închisoare comunistă. Intrarea la cetăţile din judeţ costă 10 lei.

Cetatea Făgăraş, unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov pe care turiştii n-ar trebui să le rateze FOTO Adevărul

image

Nu rataţi nici Biserica Fortificată din Prejmer, o construţie cu o arhitectură superbă şi singura din judeţ care este cotată cu trei stele în Ghidul Michelin. Biserica Fortificată din Prejmer (foto jos) a fost vizitată în trecut şi de Prinţul Charles al Marii Britanii.

image

Cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov: Castelul Bran

Castelul Bran, supranumit şi Castelul lui Dracula, este o mare atracţie pentru turişti, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov. Străinii se jură că aici au descoperit fantome şi au stat de vorbă cu vampiri. Puteţi vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 30 de lei.

Castelul Bran, unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov care se bucură de recunoaştere mondială FOTO Adevărul

image

Dacă ajungeţi în zonă, faceţi o plimbare şi la Fundata şi Şirnea, două localităţi pitoreşti considerate, la rândul lor, unele dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov. Ele sunt situate la mare altitudine, unde veţi avea parte de aer curat şi multă istorie.

Fundata este localitatea aflată la cea mai mare altitudine din Româna şi a fost chiar pe graniţa dintre Imperiul Austro Ungar şi Ţara Românească. Oamenii au trăit practice în două ţări diferite. Aveau casa pe partea română şi şura pe partea austro-ungară. Aici este cel mai curat aer din România şi veţi găsi peisaje superbe şi mai multe trasee montane numai bune pentru o plimbare în natură.

image

Şirnea a fost primul sat turistic al României în 1968. Aici veţi găsi pe lângă peisajele extraordinare şi un muzeu unde puteţi vedea strămoşul mixerului, dar şi cum arăta un abecedar de la 1932. Veţi afla un au apărut satele brănene celebre deja pentru mâncarea tradiţională şi mai ales pentru sortimentele de brânză.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov: Canionul 7 Scări, o minune a naturii

 Lungimea acestuia este de 160 de metri, cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 1.050 de metri. Defileul este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte.

image

Accesul principal la Canionul 7 Scări (foto dreapta) se face dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă), în aproximativ o oră de mers. O drumeţie vă va încărca cu siguranţă de energie , iar persajul este unul de vis. Canionul ascunde şi legende şi se spune că este locul perfect unde poţi să îşi alegi mireasa.  Taxa de vizitare este de 10 lei.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov: Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti

O altă atracţie a judeţului este Rezervaţia de Urşi de Zărneşti. Aici puteţi admira 79 de urşi bruni care se joacă în libertate. Exsită un trenuleţ special care vă va plimva  prin rezervaţie. De la ghizi veţi afla poveştile urşilor, cum au fost ei salvaţi. Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti (foto jos) este o destinaţie pe care mai ales copiii o vor adora. Nu vor vedea urşii în cuşti, ci în mediul lor natural. Intrarea costă 10 lei.

image

Mănăstirea Sâmbăta, Ierusalimul Ardealului

Mănăstirea Constantin Brâncoveanu de la Sâmbătă este un alt locul care nu trebuie ratat. Aici vă veţi putea ruga, veţi vedea Izvorul Tămâduirii, vindecător de boli, dar şi chilia lui Arsenie Boca, sfântul care a fost stareţ aici. Mănăstirea Sâmbăta (foto jos) este loc de pelerinaj şi are şi locuri de cazare. În apropiere de mănăstire puteţi vizita şi Herghelia de la Sâmbătă, cea mai mare herghelie de lipiţani din România. Puteţi face plimbără cu căruţa şi puteţi asista la demonstraţii de dresură la cerere, toate acestea fiind doar câteva dintre motivele pentru care deopotrivă Mănăstirea Sâmbăta şi împrejurimile sale sunt consideratele unele dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov.

image

Cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov: Templul Ursitelor

Templul Ursitelor se află la poalele Munţilor Făgăraş, în apropierea satului Şinca Veche din judeţul Braşov. Legenda spune că imediat ce ajungi în lăcaşul subteran oboseala dispare ca prin minune şi tot corpul este invadat de energie. Din vorbă în vorbă s-a născut mitul că toţi cei care intră în templu se vindecă de boli. Se zice că cine doarme măcar şi câteva minute în templu sau în apropierea lui capătă forţe noi şi devine mai puternic. Locul este împodobit cu icoane, flori de munte şi candele care nu apucă să se stingă niciodată.

Templul Ursitelor, unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov FOTO welcome2romania.wordpress.com

image

„Piramidele” de la Şona sunt încă un mister, chiar şi pentru cercetători. Cele opt movile din sat, unele dintre ele înalte de aproape 30 de metri, sunt aşezate pe două şiruri, în ordinea mărimii, şi se spune că ar fi fost ridicate de către daci. Satul Şona se află la cinci kilometri de Făgăraş, iar de curând, în centrul municipiului a fost montat şi un indicator care arată direcţia spre obiectivul care este destul de puţin cunoscut chiar şi de către localnici.

„Piramidele” de la Şona, unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov FOTO Adevărul

image

Cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov: Carierele de la Racoş

Carierele de bazalt de la Racoş sunt o privelişte unică în judeţ. În Munţii Perşani au avut loc cele mai recente activităţi vulcanice de pe teritoriul României, care au lăsat urme vizibile. La Racoş a existat un vulcan din al cărui crater s-a exploatat mult timp zgură. Între timp, zona a devenit rezervaţie, iar exploatările s-au oprit.Complexul este alcătuit din trei cariere: două foste cariere de exploatare a bazaltului şi una de exploatare a scoriei bazaltice. Columnele de bazalt ating până la 15 metri înălţime şi te introduc în farmecul unei lumi de piatră în care parcă mai simţi căldura magmei depusă în urmă cu 1,3 milioane de ani.


Carierele de la Racoş, unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov FOTO worldwideromania.com

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite