Cele mai frumoase atracţii naturale din Braşov. Cascada unde mergi pe apă şi locul în care stâncile se unesc cu norii
0Piatra Craiului este considerată a fi cea mai frumoasă rezervaţie naturală a României. Cascada Urlătoarea din Braşov este singurul loc unde poţi merge pe apă la propiu. Canionul 7 Scări este locul unde te poţi încărca cu energie şi admira o minune a naturii unică în Europa de Est.
Vama Buzăului, judeţul Braşov, este o localitate pitorească de la poalele Munţilor Ciucaş ce aspiră să devină staţiune turistică. Principala atracţie a localităţii este Cascada Urlătoarea, care, deşi nu este la fel de cunoscută ca surata ei cu acelaşi nume din Munţii Bucegi, aflată în apropierea staţiunii Buşteni, este mult mai spectaculoasă. Puteţi ajunge la cascadă din Vama Buzăului atât cu maşina, cât şi pe jos.
Drumul din Vama Buzăului până la cascadă are 3 kilometri şi este superb. Drumul la pas nu este unul abrupt şi nu durează mai mult de 20 de minute. Puteţi admira pe traseu dealurile din Vama Buzăului şi culmile Munţilor Ciucaş. Drumul trece şi prin pădure, iar dacă aveţi noroc de o zi cu soare, atunci spectacolul este şi mai impresionant. Razele soarelui răzbat printre ramurile copacilor şi veţi avea o senzaţie de linişte deplină. Nu veţi auzi decât păsările şi susurul apei.
Odată ajunşi la Cascada Urlătoarea, pregătiţi-vă să vedeţi ceva cu adevărat unic. Izvoarele de apă ies direct din munte, se sparg pe stânci şi ajung în pârâul Urlătoarea. Cascada este formată din mai multe izvoare liniare care se întind pe zeci pe metri. Pe alocuri, rocile au culoarea roşiatică. Puteţi merge fără teamă până în vârful cascadei. La Urlătoarea din Vama Buzăului este singurul loc din ţară unde puteţi spune cu adevărat că aţi mers pe apă. Ar fi bine însă să aveţi încălţăminte impermeabilă. La Urlătoarea se poate ajunge uşor cu maşina şi este situată la 45 de kilometric de Braşov.
Perisaje şi mistere în Piatra Craiului
Prăpăstiile Zărneştiul fac parte din Rezervaţia Piatra Craiului, una dintre cele mai frumoase din România. Zona este ca un defileu străjuit de stânci înalte şi străbătut de un drum şerpuit. În unele zone, stâncile de pe cele două laturi ale drumului par că se ating, fapt care face plimbarea să fie una spectaculoasă.
O zonă misterioasă este La Zăpaz, unde se ajunge urcând o jumătate de oră de la Refugiu Spărlea pe traseul la Lanţuri. Este considerată o minune a naturii şi este un mister nedesluşit de zeci de milioane de ani. Când ajungi acolo şi vezi săpăturile în munte prin care cerul mai albastru şi mai aproape de noi pământenii, nu poţi să nu îşi pui mai multe întrebări: Cum s-au format acele găuri în munte?, Ce semnifică ele? Şi Cum a fost posibil?. Răspunsul nu l-a găsit nimeni nici până astăzi, dar există câteva explicaţii care lasă însă liberă imaginaţia.
Se spune că Piatra Craiului a fost construită de fiinţe vii, cum sunt coralii şi scoicile. În epoca Jurasicului, acum zeci de milioane de ani, aici era un mediu cald şi liniştit, o mare. În timp s-au aşezat straturi peste straturi de corali şi scoici, care au creat sedimente care s-au înălţat şi în milioane de ani au format muntele calcaros. Ipoteza este susţinută de munţii de cochilii pietrificate pe care le puteţi observa la tot pasul dacă sunteţi atenţi şi care datează de vremea dinozaurilor. În timp apa, ajutată de vânt, a săpat în strâncă şi s-au format găuri denimite astăzi La Zăplaz, termen care înseamnă de fapt gard de scânduri.
Trasee de neratat
Tot în Piatra Craiului au fost amenajate anul trecut patru trasee noi care merită explorate pentru frumusetea locului.
Traseul nr.1 porneşte din partea nord-estică a parcului, de la Centrul de Vizitare al PNPC din Zărneşti, străbate o fâneaţă bogată în specii, apoi urcă spre Valea Crăpăturii, mărginită de habitate de stâncării până în Şaua Crăpăturii. De aici turiştii se pot îndrepta spre Cabana Curmătura. Traseul are o lungime de aproximativ 6,4 km.
Traseul nr. 2 porneşte de pe Valea Râului Mare, pătrunde în Cheile Zărneştilor şi apoi străbate pădurea până la Cabana Curmătura, care constituie prilejul unui popas. De aici, vizitatorii vor urca spre vârful Piatra Mică, zonă cu o mare deschidere, un bun prilej pentru observarea zonei subalpine precum şi a peisajului parcului. În continuare, traseul coboară spre Poiana Zănoaga şi revine la Cabana Curmătura. Traseul are o lungime de aproximativ 10,7 km.
Traseul nr. 3 porneşte din zona de sud a parcului, din localitatea Sătic (judeţul Argeş), urmând Valea Dragoslovenilor până la Cabana Garofiţa Pietrei Craiului. De aici vizitatorul urcă prin pădure ajungând la Cerdacul Stanciului, o formaţiune exocarstică spectaculoasă. De aici vizitatorul se va putea întoarce la cabana Garofiţa Pietrei Craiului. Traseul are o lungime de aproximativ 6,1 km.
Traseul nr. 4 porneşte din Dâmbovicioara (judeţul Argeş), traversând cheile Dâmbovicioarei unde este localizată şi cunoscuta Peştera Dâmbovicioara, urmând Valea Brustureţului până la cabana Brustureţ. De aici traseul urcă prin pădure, ajungând la refugiul Grind, situat la începutul urcuşului spre vârful La Om (Piscul Baciului), apoi vizitatorii mai bine antrenaţi pot urca spre vârful La Om pentru a observa zona subalpină şi alpină.
Locul care face minuni asupra psihicului
Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcar situat în Masivul Piatra Mare şi este unic în Europa de Est. Lungimea acestuia este de 160 de metri, cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 1.050 de metri. Defileul este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte.
Accesul la Canionul Şapte Scări se face extrem de simplu, dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă). Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi studenţi. Turiştii amatori de adrenalină pot urca în canion pe cele şapte trepte şi vor înconjuraţi de cascade. O pelerină nu strică deoarece că puteţi uda, dar senzaţia merită cu siguranţă.
Pe lângă peisajul spectaculos, canionul este recunoscut pentru minunile pe care le face asupra psihicului. Aerul este ozonat, pentru că minunea natural este la 1.050 de metri altitudine, şi zgomotul făcut de apă sunt o combinaţie extraordinară pentru psihic. Suntu turişti care vin aici şi stau câteva ore în fiecazi tocmai pentru a se reface psihic.