Braşov: Căţel operat de cataractă, în premieră la Braşov
0Pentru prima dată la Braşov, în această seară, s-a realizat o operaţie de cataractă la ambii ochi ai unui căţel de patru ani. Operaţia a fost realizată de un medic oftalmolog uman şi asistată de un medic veterinar.
Stăpânul câinelui Fox Terrier, Nicolae Furnică, un nonagenar singur şi bolnav îşi pune de atâta timp bazele în mica sa prietenă, Zaza. Căţeluşa a fost depistată că suferă de cataractă congenitală la ambii ochi şi, de aproape doi ani de când nu mai vede, stăpânul a dus-o la diverse consultaţii, însă fără niciun rezultat.
Emoţionat pentru Zaza, stăpânul s-a prezentat, în această seară, la cabinetul medicului veterinar Victor Makk, pentru ca buna sa prietenă să fie operată. Operaţia a avut loc începând cu ora 20.00 şi a fost realizată de medicul oftalmolog, Cătălina Păcurar şi veterinarul Victor Makk. „Această operaţie este o premieră la Braşov, dar nu şi în ţară. Noi facem operaţia din pasiune profesională şi este bine că această cataractă se pretează pentru operaţie. Se pare că este vorba despre o predispoziţie genetică, căci, în general cazurile de cataractă apar la vârste de 7-8 ani, pe când căţeluşa are doar 4 ani”, a declarat veterinarul Victor Makk.
Chiar dacă este medic oftalmolog uman, doctoriţa Cătălina Păcurar a acceptat provocarea de a opera o căţeluşă. „Ochiul câinelui este aproape la fel cu cel al oamenilor. M-a impresionat povestea căţeluşei şi a stăpânului ei, că bătrânul de 94 de ani o are doar pe ea şi că au tabieturi împreună”, a declarat Cătălina Păcurar, medic oftalmolog.
Zaza este de mare ajutor bătrânului
Căţeluşa Zaza este foarte îndrăgită de bătrân. „Am vrut foarte mult să îmi cumpăr un câine Fox Terrier, dar în Braşov nu erau de vânzare. Atunci când am văzut un anunţ în ziar că o persoană din Făgăraş are doi pui, am mers personal să îmi aleg unul. Din 2005, de când a murit soţia, am rămas doar cu Zaza. Ea este cea mai apropiată fiinţă pentru mine şi mă ascultă. De un an şi ceva nu mai vede şi trebuia să fac ceva pentru ea. M-aş bucura dacă ar vedea măcar cu ochiul drept, căci ştiu că ochiul stâng este mult mai afectat”, declara stâpânul căţeluşei, înainte de operaţie.
Nicolae Furnică, care nu mai aude foarte bine, are mare noroc cu micuţa Zaza. „Ea mă atenţionează atunci când sună telefonul sau când sună cineva la poartă. Când rudele mele sunt la poartă, Zaza scoate un anumit sunet, iar când e maşina de gunoi latră altfel. Îmi dau seama după cum latră despre cine este vorba. Pentru fiecare lucru are un glas separat şi asta mă ajută foarte mult. Zaza are o personalitate deosebită şi nu ştiu ce aş face fără ea”, mărturiseşte stăpânul.
Imediat după ieşirea din operaţie, medicul veterinar Victor Makk ne-a declarat că „operaţia a decurs foarte bine, iar pacienta a fost deja trimisă acasă”.