Avocatul Poporului, anchetă la Primărie

0
0

Avocatul Poporului a declanşat o anchetă la Primărie, în cazul iminenţei evacuării unui cetăţean şi a deficitului de locuinţe sociale la nivelul Municipiului. Ancheta vizează posibila încălcare a art. 47 şi art. 49 din Constituţie privind nivelul de trai şi protecţia copiilor şi a tinerilor, precum şi a Legii nr. 272/ 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Avocatul Poporului a fost sesizat, în 18 aprilie 2016, de o petentă care preciza că este singurul întreţinător a doi copii minori şi locuieşte într-un imobil aflat în administrarea SC RIAL SRL Brasov. Petenta a relatat faptul că fost acţionată în instanţă, în vederea constatării rezilierii ultimului contract de folosinţă încheiat în data de 23 iunie 2014 şi a evacuării sale din spaţiu.

În urma demersurilor realizate de către Biroul Teritorial Braşov al Avocatului Poporului, în 23 iunie 2016, SC RIAL SRL Braşov a comunicat că a fost somată la rândul ei să predea spaţiul în care locuieşte petenta, spaţiu care este în proprietatea unor persoane particulare.

„Pericolul iminent de evacuare a petentei rezultă şi din faptul că, în 13 iulie 2016, aceasta a trimis o nouă petiţie, prin care a adus la cunoştinţă faptul că a fost informată de proprietarul tabular să părăsească spaţiul în termen de 7 zile. Având în vedere situaţia dificilă în care se află petenta, luând în considerare mai ales faptul că este vorba despre o familie monoparentală, cu doi minori în întreţinere, Biroul Teritorial Braşov a continuat demersurile la Primăria Municipiului Braşov, solicitând acesteia să analizeze situaţia creată, respectiv să comunice informatiile necesare sub aspectul proiectelor demarate în vederea reducerii deficitului de locuinţe sociale, cu care Municipiul Braşov se confruntă de mai mult timp”, precizează Matei Vîrtosu, purtător de cuvântal instituţiei Avocatul Poporului.

În ciuda demersurilor repetate (realizate pe parcursul lunilor iulie si august 2016) ale Avocatului Poporului, prin care s-au solicitat informaţii asupra modului de gestionare a situaţiei petentei, dar şi asupra măsurilor întreprinse în domeniul locuinţelor sociale de la nivelul orasului Brasov, Primăria Municipiului nu a comunicat un răspuns concret.

Avocatul Poporului precizează că, în conformitate cu art.48 alin. (2) din Legea nr.272/ 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, în cazul în care părinţii sau persoanele care au, potrivit legii, obligaţia de a întreţine copilul nu pot asigura, din motive independente de voinţa lor, satisfacerea nevoilor minime de locuinţă, hrană, îmbrăcăminte şi educaţie ale copilului, statul, prin autorităţile publice competente, este obligat să asigure acestora sprijin corespunzător, sub formă de prestaţii financiare, prestaţii în natură, precum şi sub formă de servicii, în condiţiile legii.

Mai multe - Braşov

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite