Animalele de companie, terorizate de pocnitori, petarde și artificii. Pot face infarct sau epilepsie

0
Publicat:

Câinii, care aud de trei ori mai bine decât noi, pot face chiar infarct din cauza zgomotului petardelor și artificiilor. Stăpânii sunt sfătuiți să îi țină în casă sau în lesă.

Câinii se sperie atât de tare de petarde, încât pot face infarct FOTO Ioan Buciumar
Câinii se sperie atât de tare de petarde, încât pot face infarct FOTO Ioan Buciumar

„În loc să cumpărați artificii, cumpărați două conserve de hrană pentru animalele dintr-un adăpost. Fă diferența, nu zgomot!”, este mesajul viral care circulă pe rețelele sociale în aceste zile. Și, pe bună dreptate, din moment ce de Revelion adăposturile devin neîncăpătoare pentru câini.

Chiar dacă, potrivit statisticilor, folosim tot mai puține petarde și artificii de Revelion sau alte sărbători, acestea pot provoca mari daune aerului, păsărilor și animalelor.

Cei care au câini știu foarte bine cât de traumatizantă este experiența pentru animalul lor de companie și mulți dintre cei mai buni prieteni ai omului se pierd de Revelion pentru că fug cât văd cu ochii, de spaimă.

În noaptea dintre ani, serviciile de gestionare a câinilor din orașele se umplu de câini cu stăpân, dar fugiți de teama petardelor. Stăpânii de animale sunt sfătuiți să își doteze animalul de companie cu cel puțin un mod de identificare: microcip, medalion cu număr de telefon sau zgardă cu GPS.

Animalele de companie fug speriate din curți și pot chiar să moară în cazul în care fac un infarct din cauza artificiilor sau petardelor. Zgomotul puternic poate duce la pierderea auzului, poate provoca fobii sau reacții de panică la zgomote puternice în viitor. Substanțele chimice care se degajă la arderea petardelor sau artificiilor pot fi periculoase mai ales pentru animalele care suferă de boli respiratorii cum ar fi astmul”, a precizat Ana Țîrcă, veterinar.

Nu puține animale au făcut infarct sau crize de epilepsie în perioada sărbătorilor de iarnă, de la zgomotul petardelor sau de la artificii.

Emoția puternică le afectează și alte organe, iar efectele se pot vedea în timp și se pot întinde pe mai multă vreme. Muzica poate avea un efect liniștitor pentru animale și este recomandată pe durata focurilor de artificii.

În plus, un studiu publicat în Jurnalul Internaţional privind Cercetarea Mediului şi Sănătatea Publică a arătat că, pe lângă emanaţiile de gaze şi de fum, artificiile de sărbătoare pot fi responsabile şi de eliberarea în atmosferă a unor concentraţii importante de particule fine, mai mici de 2,5 micrometri, şi copoluanţi precum metale şi ioni solubili în apă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite