462 de ani de la începerea tipăririi Tetraevanghelului. Cum s-a ferit Diaconul Coresi de pedeapsa autorităţilor care interziceau limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu 462 de ani începea tipărirea Tetraevanghelului FOTO Ioan Buciumar
În urmă cu 462 de ani începea tipărirea Tetraevanghelului FOTO Ioan Buciumar

La 3 mai 1560, Diaconul Coresi şi Tudor diacul începeau tipărirea Tetraevanghelului, prima carte serioasă scrisă în limba română, cu caractere chirilice.

În urmă cu exact 462 de ani, la 3 mai 1560, Diaconul Coresi şi Tudor, diacul începeau tipărirea Tetraevanghelului, o carte într-o limbă română curată, pe care o înţelegem cu uşurinţă şi astăzi. Cartea era tipărită în clădirea care adăposteşte astăzi Muzeul „Prima Şcoală Românească”, al Bisericii Sfântul Nicolae, din Şcheii Braşovului. 

„În predoslovia acestei cărţi citim că: «aceasta este carte ce se cheamă Evanghelie cu învăţătură, din toţi patru evanghelişti aleasă şi de-a multe Dumnezeieşti scripturi, dată Bisericii lui Dumnezeu în toate bisericile a se ceti, aşijderea şi la Dumnezeieştile praznice şi a altor sfinţi, spre învăţătura creştinilor oameni, către îndreptarea sufletului şi a trupului”, a precizat teologul şi muzeograful Ioan Cornea.

Diaconul Coresi a tipărit cărţi de o valoare inestimabilă, adăpostite de Muzeul Bisericii Sfântul Nicolae, cu care nici măcar Academia Română nu se poate mândri. 

„Diaconul Coresi tipăreşte cărţi în limba slavonă, în limba română, dar şi prima carte bilingvă, Psaltirea, de la 1577, prima carte bilingvă din întreaga cultură românească. Aceasta este tipărită pe două coloane: o parte limba slavonă, o parte limba română. Amândouă coloanele sunt ascunse sub aparenţa limbilor slave (prin faptul că sunt folosite caracterele chirilice, n.n.), astfel că un sas, un maghiar sau un secui care ar fi încercat să citească o carte a Diaconului Coresi nu ar fi putut face diferenţa între o carte în limba română şi o carte în limba slavonă”, a adăugat Ioan Cornea. 

Astfel, Diaconul Coresi se proteja de autorităţile vremii, care nu permiteau tipărirea de cărţi în limba română. Tipărirea Tetraevanghelului a durat aproape 9 luni, mai exact până la 30 ianuarie 1561. Cartea are 249 de file în 32 de caiete, cu 24 de rânduri pe pagină, pe hârtie braşoveană fără filigran. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Partea întunecată a unui eveniment de o rară frumuseţe: un cal este biciuit cu bestialitate după Parada Junilor

Captură de droguri după un control în gara din Braşov. Cantitate importantă de cannabis, ridicată de poliţişti

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite