Situaţia alarmantă de la Lacu Sărat, analizată la faţa locului de ministrul Apelor şi Pădurilor: „Poate îl salvăm!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La deplasarea în teren au participat majoritatea şefii instituţiilor locale, zonale şi naţionale responsabile cu gospodărirea apelor şi prevenirea inundaţiilor, în frunte cu ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş şi directorul general al Apelor Române, Victor Sandu.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, însoţit de directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”(ANAR), Victor Sandu, au ajuns, joi, judeţul Brăila pentru a analiza situaţia dramatică de la Lacu Sărat (acolo unde nivelul apei a scăzut dramatic), dar stadiul lucrărilor la digurile de apărare de la Siret. 

Vă reamintim că, aşa cum ziarul „Adevărul” a tras deja un semnal de alarmă, existenţa staţiunii balneare Lacu Sărat este pusă sub semnul întrebării de faptul că lacul pe malul căruia aceasta se află aproape că a secat din motive încă neidentificate.

Din delegaţie au mai făcut parte şi directorul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa (ABA), Marilena Stoian, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila (SGA), Laura Satnoianu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, George Mihăilescu, directorul Direcţiei Silvice Brăila,Vasile Dumitraşc, precum şi angajaţi din cadrul ANAR şi RNP.

În prima parte a zilei, delegaţia s-a deplasat pe raza UAT –ului din localitatea Chişcani pentru a analiza la faţa locului situaţia creată în urma secării lacurilor 1 şi 2 din localitatea Lacul Sărat.

După inspecţia din teren, directorul general al ANAR, Victor Sandu, a participat alături de întrega delegaţie  la o întâlnire care a avut loc la sediul Asociaţiei „Centrului de Informare şi Documentare pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Durabilă” Brăila, în localitatea Chişcani, UAT de care aparţine Lacul Sărat.

La întâlnire au mai participat din partea autorităţilor locale preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk-Iulian Chiriac, vicepreşedintele C.J. Brăila, Ionel Epureanu, senatorul Ion Rotaru, primarul comunei Chişcani, Costică Busuioc Cojea, precum şi directori ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi directorul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

În urma discuţiilor conduse de ministrul apelor şi pădurilor, s-a ajuns la concluzia că trebuie aplicat un plan de măsuri imediat, pentru a căuta soluţii în vederea refacerii luciului de apă, având în vedere că Lacul Sărat este o staţiune balneoclimaterică foarte căutată de persoanele care vor să se trateze de diverse afecţiuni medicale. 

Totodată, s-a stabilit şi realizarea unui plan de măsuri pe termen mediu şi lung, astfel încât problema să fie rezolvată în mod durabil. „Poate îl salvăm! Nu putem să lăsăm să dispară un simbol a regiunii, cu o istorie bogată în industria balneară a României”, a spus ministrul.

În ceea ce priveşte acţiunea imediată, s-a convenit punerea în aplicare a unui plan măsuri care să fie aplicate în cinci paşi, care implică colaborarea specialiştilor ANAR, ai ANIF, ai Institutului Balneoclimateric, ai ANRM şi ai autorităţilor locale.

În toată această perioadă, cercetătorii Institutului Balenoclimateric vor preleva în permanenţă probe din lac, aceştia fiind cei care vor stabili dacă şi ce cantitate de apă se poate direcţiona către lac, princ concursul ANAR şi ANIF.

Directorul general al ANAR, Victor Sandu, a apreciat modul în care reprezentanţii instituţiilor implicate, respectiv specialişti ai ANIF, ai Institutului Balneoclimateric, ai ANRM şi ai autorităţilor locale, şi-au arătat disponibilitatea pentru colaborarea interinstituţională, astfel încât să se găsească soluţia optimă pentru rezolvarea situaţiei actuale a Lacului Sărat.

În ultima parte a vizitei, delegaţia s-a deplasat în localitatea Corbu Vechi, unde  ANAR derulează investiţia „Lucrări de consolidare mal drept râu Siret în zona km 532- 533 aval de localitatea Corbu Vechi şi supraînălţare tronsoane dig Nămoloasa-Măxineni km 26+400 - 26+600; 28+300 - 28+700 şi dig centura Corbu Vechi  km 0+000 - 0+250”. 

Această investiţie are o valoare totală de 13,9 milioane de lei. Pentru anul 2019, din surse proprii ale ANAR, s-a alocat suma de 5,4 milioane de lei. Capacităţile care se vor realiza sunt: supraînălţare dig pe o lungime de 1.054 metri, apărări de mal pe o lungime de 850 de metri şi 5 epiuri(diguri de piatră care apără malul de eroziune sau regularizează cursul). În prezent se află în derulare procedura de achiziţie publică.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite