Rudele „regelui“ Cioabă, amendate de Poliţia Locală Brăila cu 50.000 lei, pentru că au început tăierea unei conducte de termoficare fără autorizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma rudelor regelui Cioabă taie conducta de la Brăila la concurenţă cu hoţii de fier vechi  FOTO adevarul.ro
Firma rudelor regelui Cioabă taie conducta de la Brăila la concurenţă cu hoţii de fier vechi  FOTO adevarul.ro

Firma rudelor autointitulatului rege al romilor, Dorin Cioabă, care a câştigat la licitaţie contractul pentru valorificarea fostei conducte de termoficare a municipiului Brăila, a început cu stângul operaţiunea. Pentru că a tăiat conducta pe o lungime de circa un kilometru înainte de a obţine autorizaţia de desfiinţare, Poliţia Locală Brăila a amendat SC „Laromet Transib” SRL Sibiu cu 50.000 lei.

Amenda în valoare de 500 milioane de lei vechi a fost aplicată în baza Legii 50/1991 republicată privind autorizarea lucrărilor de construcţie, fără posibilitatea de a se achita 50% din valoare în termen de 48 de ore.

"Verificând legalitatea dezmembrării magistralei de termoficare, am constatat că SC «Laromet Transib» SRL Sibiu nu deţine autorizaţie de desfiinţare conform Legii nr. 50/1991, privind autorizarea lucrărilor de construcţie. Conducerea societăţii comerciale a fost invitată de trei ori la sediul Poliţiei Locale Brăila, dar aceştia nu s-au prezentat la niciuna dintre invitaţii. Întrucât lucrările au fost efectuate cu încălcarea dispoziţiilor legii sus amintite, Poliţia Locală Brăila a luat măsura sancţionării contravenţionale a SC «Laromet Transib» Sibiu SRL cu amendă în valoare de 50.000 lei, fără a beneficia de plata în 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzut de actul normativ", a declarat, pentru cotidianul „Obiectiv – Vocea Brăilei”, Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale Brăila

Sancţiunea a fost aplicată luni, 24 august, însă „Laromet Transib” încă nu şi-a scos autorizaţia nici până la ora actuală. Consiliul Judeţean Brăila, instituţia care trebuie să o elibereze, informează că firma sibiană a primit deocamdată doar un certificat de urbanism, procesul de autorizare fiind în derulare.

Un reprezentant al SC „Laromet Transib”, Gogu Mihuţescu Cioabă, afirmă că s-au depus o parte din actele necesare pentru autorizare, însă, deşi dosarul încă nu este gata, a trebuit să se înceapă tăierea conductei, doarece orice întârziere duce la pierderi, din cauza hoţilor de fier vechi. "Am început cu demolarea în zonele cele mai uşoare, ca să nu ne-o ia înainte hoţii şi să rămânem în pagubă. E ceva de speriat cu furturile. Am văzut cu ochii mei într-una din nopţile astea cum se fură. Erau căţăraţi pe conducte cu zecile, cu ciocane şi baroase. Cine avea curaj să-i alunge de-acolo? Nici cu mitraliera n-ar avea curaj cineva să-i dea jos. Poliţia nu le poate face faţă", s-a plâns Gogu Mihuţescu Cioabă.

Preţul pe care „Laromet Transib” trebuie să îl plătească municipalităţii brăilene este de 0,4 lei pentru fiecare kilogram de material reciclabil recuperat. Procedura stabileşte că pentru fiecare diametru de conductă în parte, în prezenţa unui reprezentant al municipalităţii, se taie un metru de ţeavă şi se cântăreşte. Oficial, reţeaua de termoficare a Brăilei se întinde pe o lungime totală de 65,71 km de conducte cu diferite diametre, din care circa 30 km sunt ţevi de medii şi mari dimensiuni. Toate acestea au o valoare de inventar de peste 170,5 milioane lei. Din 2013, de când CET SA a intrat în faliment, kilometri întregi de conducte au fost furaţi de hoţii de fier vechi, fără ca autorităţile brăilene să poată stăpâni fenomenul.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite