Moment rar la o mănăstire din judeţul Brăila: un grup de africani a participat la slujba religioasă şi la hram

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Totul s-a întîmplat la hramul mănăstirii „Sfîntul Pantelimon” din Lacu Sărat, un aşezământ monahal special datorită faptului că acolo se organizează anual numeroase misiuni de caritate, inclusiv tabere gratuite pentru copiii sărmani.

La sfârşitul lunii, Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“, situată în staţiunea Lacu-Sărat din imediata apropiere a municipiului Brăila, şi-a sărbătorit hramul, prilej ca mii de credincioşi să se adune la un pelerinaj devenit deja tradiţional.

Dincolo de misiunea firească, de aşezământ monahal, lăcaşul de cult a devenit cunoscut şi pentru numeroase misiuni caritabile pe care le desfăşoară. De altfel, noul corp de chilii, are şi rol de centru social şi filantropic, dar şi cultural, întrucât acesta adăposteşte un muzeu etnografic cu o impresionantă colecţie de obiecte vechi tradiţionale.

De asemenea, la mănăstire se organizează tabele gratuite pentru copiii sărmani din judeţele Galaţi şi Brăila, dar şi alte evenimente admirabile. Recent spre exemplu, printr-un parteneriat dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos, Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului Brăila şi Penitenciarul Brăila a fost organizată o întâlnire educativă şi emoţionantă, care a durat o zi, între o serie de deţinuţi şi copii lor.

La ultimul hram al mănăstirii s-a mai întâmplat însă un lucru ieşit din comun. La slujba religiaosă şi la agapa care a urmat a participat şi un grup de africani din Congo, Camerun, Ciad şi Coasta de Fildeş.

Aceştia se află în această perioadă la Galaţi la diverse programe de cercetare şi studii post universitare şi s-au arătat fascinaţi şi impresionaţi de frumuseţea ortodoxiei şi şi-au manifestat dorinţa de a cunoaşte cât mai mult din tradiţiile şi obiceiurile poporului român.

Imagine indisponibilă

La finalul Liturghiei, Înaltpresfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a binecuvântat muzeul etnografic, tocmai reamenajat în ultima perioadă în noul corp al aşezământului monahal, ce cuprinde obiecte autentice populare româneşti, mobilier, ceramică, obiecte de uz casnic, ţesături de interior, costume tradiţionale, meşteşuguri, dar şi o colecţie deobiecte şi accesorii şcolare semnificative din istoria învăţământului românesc.

Şi în acest an, harnicele maici ale mănăstirii au pregătit peste 600 de pachete cu alimente pentru credincioşii prezenţi la hram, iar pentru bătrânii de la centrul de recuperare din imediata vecinătate a mănăstirii au oferit hrană caldă.

Imagine indisponibilă

Despre mănăstirea de la Lacu Sărat

Mănăstirea Lacu Sărat este cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila, care şi-a început activitatea la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii.

La 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor, şi s-a inaugurat şi corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă-clopotniţă, care se ridică până la înălţimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.

Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ş.a., iar în anul 2009 s-a bucurat de vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi civile din ţară şi de peste hotare.
 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite