GALERIE FOTO: Vezi aici de ce peştele nu mai este mâncarea săracului la Brăila
0
Dacă în anii comunismului tot săracul mânca măcar un oblete, iar Brăila era considerată patria peştelui, acum, oamenii cumpără doar de poftă. Dispariţia chirhanalelor, dar şi veniturile tot mai mici, determină creşterea preţului la peşte, dar şi falimentul pescăriilor din oraş.
Pe vremea lui Ceauşescu, erau pescării la fiecare colţ de stradă. Acum, au mai rămas câteva în pieţele mari din municipiu, iar comercianţii sunt nevoiţi să cumpere marfa din Tulcea, din Deltă, şi s-o vândă la preţuri ca în Bucureşti.

"La noi nu mai sunt chirhanale, înainte, peştele era mâncarea săracului, dar acum, e un lux, cumpărăm doi, trei obleţi, numai de poftă", ne-a spus Virgil Mihalache, 62 de ani, cumpărător.

Comercianţii ridică din umeri şi spun, la rândul lor, că marfa e scumpă fiindcă o cumpără scumpă.


"Luăm din Tulcea, crap la 13 lei şi-l dăm la 15 lei, da, într-adevăr, ca la Bucureşti. Asta e, secretul este să diversifici şi să aduci marfă tot mai ieftină, fiindcă brăilenii au rămas mari consumatori de peşte", spune Petrică Motoc, de 31 de ani, care se poate mândri că vinde peşte din 1998 şi că, cu chiu cu vai, reuşeşte să-şi întreţină, astfel, familia.

De fapt, preţul peştelui vândut la noi se umflă artificial în localităţile din Tulcea, de către marii crescători. Paradoxal, în această perioadă, în loc să scadă, preţul peştelui de Dunăre creşte, deşi, în Brăila, se presupune că peştele este la discreţie.

De câţiva ani, legenda cum că la Brăila peştele de Dunăre poate fi cumpărat la preţuri de nimic a murit.

Comercianţii din pieţele locale povestesc cum au ajuns să ia peştele pescuit la noi de la Murighiol, din Tulcea, tocmai fiindcă bălţile cu adevărat pline de peşte au fost cumpărate de potentaţi de la centru sau din judeţele vecine.

PETRICĂ MOTOC

„Soţia a plecat deja la Murighiol, dar nu ştim ce va aduce. Săptămâna trecută a stat acolo 40 de ore până a intrat în depozit, iar cantitatea de peşte scoasă la vânzare de pescarie a fost vândută practic la licitaţie. Dacă observaţi, s-a scumpit la furnizor exact peştele altădată ieftin, carasul, sabiţa, roşioara, specii care se mai prind acum la început de iarnă", ne-a declarat Sandu Copae, administrator magazin de peşte.



De poftă şi pentru pomeni
Creşterea la furnizor a acestor specii are o dublă explicaţie. Cererile cele mai mari la peşte sunt în postul Crăciunului şi de Florii, în postul Paştelui.


„Am luat peşte, dar a fost scump la preţ. La caras, cel puţin, a ajuns să coste şapte lei kilogramul, la acela mic. Cum să-ţi mai faci datoria faţă de cei plecaţi în altă lume?! La o pensie de 320 de lei din ce să mai cumperi să dai pomană", ne-a declarat Ioana Ene, 76 de ani, din Brăila.
IOANA ENE

„În primul caz, pe frig pică doar peşte mic la pescuitul din Dunăre. Acesta se scumpeşte. La peştii de crescătorie nu s-a înregistrat creştere a preţului. La fel e şi în postul Paştelui, când pescuitul este prohibit chiar în perioada Floriilor. Iar cele câteva firme care au autorizaţie de pescuit pe Dunăre cresc artificial preţul. De ce? Este mult mai rentabil să foloseşti motorină puţină, oameni la fel şi să vinzi acelaşi produs la preţ dublu", ne-a mai explicat Sandu Copae.

Aberant: peştele proaspăt de Dunăre costă de la şapte lei la 16 lei kilogramul, de două ori mai mult decât banalul macrou congelat.
„Prefer să iau macrou, care a rămas încă destul de accesibil şi pentru buzunarele noastre, ale pensionarilor", ne-a confirmat Vasilica Păun, care venise în piaţă pentru a cumpăra din timp un peşte.


"E scump, nu vedeţi că-i scump?! Cumpărăm numai când trebuie să facem pomeni. Brăila nu mai este de multă vreme patria peştelui", a adăugat şi Mariana Covache, 43 de ani.

Comercianţii încearcă să-şi etaleze marfa cât mai bine şi scot pe tejghea peşte uriaş, pentru bogătaşi, dar şi peşte mic, cu multe oase, pentru amărâţi.

VASILICA PĂUN
"Peştele mare nu se vinde decât foarte rar. Dar este aspectuos şi, de regulă, atrage privitori. Dintre privitori se mai desprinde şi câte un cumpărător", ne-a mărturisit Ioana Costin, 28 de ani, vânzătoare.


