FOTO Reabilitată pe bani grei şi uitată în conservare. Este povestea unei clădiri de patrimoniu din Brăila ce aşteaptă de un an să i se găsească o destinaţie
0Casa Alexiu, o clădire monument istoric construită în 1910 pe Str. Polonă din Brăila, a avut şansa să îşi recapete strălucirea de altădată după ce Consiliul Judeţean a investit 2,28 milioane de lei, fără TVA, în lucrări de reabilitare. Din păcate, imobilul zace nefolosit din toamna anului 2013, de când s-au finalizat reparaţiile, pentru că acelaşi CJ nu i-a stabilit încă o destinaţie.
Ţinută în conservare, clădirea a început să prezinte semne de degradare în interior. Surse autorizate din cadrul CJ ne-au informat că, din cauza temperaturilor de iarnă şi a umezelii, în încăperile neîncălzite a început, pe alocuri, să se umfle parchetul, iar pereţii subsolului se coşcovesc.
Lucrările au fost executate de firma "Confort 2000" SRL Brăila şi s-au finalizat în toamna anului 2013. Din acel moment, conducerea CJ nu a reuşit să găsească o destinaţie pentru imobil. La câteva săptămâni după finalizarea şantierului, fostul preşedinte Gheorghe Bunea Stancu l-a desemnat pe consilierul judeţean independent Marian Căpăţână să vină cu propuneri, iar acesta a luat problema în serios lansând o dezbatere publică.
În baza propunerilor primite de la brăileni, Marian Căpăţână a întocmit o listă cu şapte posibile destinaţii ale clădirii. Astfel, acesta a trecut în raportul său propunerile ca imobilul de pe Polonă să servească drept secţie a Muzeului Brăilei, Casă a Artelor, Casă a Minorităţilor, Club al tineretului, sediu al Asociaţiei Licarte înfiinţate de Liceul de Artă, Muzeu al Figurilor de Ceară sau Muzeu Regional al Comunităţii Evreieşti. Toate aceste propuneri erau argumentate într-un fel sau altul şi ar fi trebuit dezbătute de consilierii judeţeni.
Gheorghe Bunea Stancu nu a fost de acord cu niciuna dintre aceste idei, drept pentru care consilierii nu au mai dezbătut nimic. Stancu avea altă intenţie, şi anume de a înfiinţa în clădirea de pe Str. Polonă o secţie a Politehnicii Bucureşti. Acesta nu a mai apucat, însă, să îşi pună planul în aplicare, deoarece a fost debarcat de la şefia CJ, după ce, în august 2014, a intrat în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Consilierul judeţean Viorel Mortu, care ocupă în prezent funcţia de preşedinte interimar al CJ, afirmă că imobilul de pe Polonă va primi o destinaţie cel târziu luna viitoare. "În cadrul şedinţei de CJ din februarie vom adopta o hotărâre privind utilizarea clădirii de pe Polonă, dar şi a celor două clădiri de pe strada Ana Aslan care au fost reabilitate, de asemenea, de Consiliul Judeţean Brăila. Nu vă pot spune de pe acum ce destinaţii vor primi acestea, dar este cert că ele vor rămâne în domeniul culturii, aşa cum s-a stabilit la început, când s-a investit în reabilitarea şi modernizarea lor", ne-a declarat Viorel Mortu.
Citiţi şi