Cum se fac investiţiile cu bani europeni în judeţul Brăila: reţele de apă scumpe dar nefuncţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Livrarea apei este oprită frecvent în mediul rural brăilean   FOTO Florentin Coman
Livrarea apei este oprită frecvent în mediul rural brăilean   FOTO Florentin Coman

După ce s-au investit circa 400 milioane de lei în extinderea reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Brăila, în mai multe localităţi au început să apară probleme la foarte scurt timp de la finalizarea lucrărilor. Necazurie par să fie provocate de proiectarea defectuasă a sistemului, care nu face faţă în perioadele caniculare, când consumul de apă creşte foarte mult.

Investiţia a fost realizată în mare parte - 77% - cu bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu. Restul de 23% a fost asigurat de la bugetul de stat, bugetul local, plus un împrumut contractat de Compania de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila, cea care va administra sistemul de apă şi canalizare din întreg judeţul.

Cu milioanele de la UE s-au instalat sute de kilometri de conducte, s-au amenajat şi dotat staţii de tratare şi pompare şi s-au construit rezervoare pentru înmagazinarea apei. Mai multe firme au fost implicate în proiectarea şi construirea acestor obiective. Printre acestea s-au numărat "Tancrad" SRL, "Arcon AG" SA, TMUCB SA, "Hidroconstrucţia" SA, "Integral" SA

Problema e că, în ultima perioadă, după ce vremea s-a încălzit, livrările de apă au început să fie sistate în localităţi precum Viziru sau Valea Cânepii. „Au fost câteva zile la rând în care am primit apă cu raţia, ca pe vremea lui Ceauşescu, două ore dimineaţa, două ore seara. Nu e normal ce se întâmplă, atât timp cât am semnat un contract pentru livrarea apei non-stop, nu cu ţârâita. Noi ne-am racordat la reţea din 2012, iar până în primăvara acestui an nu au fost probleme. Întreruperile au apărut după ce s-a încălzit vremea, iar explicaţia primită de la autorităţile comunale a fost că a crescut numărul de abonaţi la reţea şi că se foloseşte apa pentru udarea grădinilor, motiv pentru care sistemul nu mai face faţă”, spune Andra Pârlog, o abonată la reţeaua de apă a comunei Viziru.

Primarul comunei Viziru, Dima Priceputu afirmă că problemele sunt cauzate de subdimensionarea sistemului, în contextul în care acesta a fost gândit doar pentru asigurarea apei potabile pentru cei circa 1500 de abonaţi din comună, nu şi pentru udarea grădinilor.

"Problemele au apărut după ce s-a încălzit vremea. Fiind secetă mare, mulţi dintre cei racordaţi au început să îşi ude grădinile cu apă din reţea. Nu se pune problema să nu plătească, fiindcă toţi au apometre, însă preferă să dea 4 lei pe mia de litri de apă, dar să ştie că îşi salvează legumele din grădină. Numai că în felul ăsta se golesc foarte repede cele două bazine de înmagazinare de la noi din comună. Acestea au capacitatea de 300 metri cubi, respectiv 250 mc şi sunt alimentate de staţia de tratare a apei din comuna Unirea.

apabr1

Bazinele de la Viziru se golesc foarte repede în perioadele caniculare   FOTO Florentin Coman

Staţia respectivă poate trata cam 1.300 metri cubi de apă în 24 de ore, şi trebuie să alimenteze atât Viziru şi Lanurile, cât şi comuna Unirea şi satul Valea Cânepii. Atunci când creşte foarte mult consumul, staţia de la Unirea nu mai face faţă. Iar dacă în bazinele noastre de la Viziru apa ajunge la un anumit nivel, trebuie să oprim livrarea, că dacă se golesc de tot se poate avaria sistemul de pompare", explică primarul Priceputu.

Comuna Viziru a beneficiat de lucrări constând în "extindere reţele apă, rezervor nou, reţele de canalizare, staţie de pompare ape uzate". Toate aceste lucrări, incluse în proiectul general realizat prin POS Mediu, au presupus o investiţie de 17,4 milioane de lei (fără TVA). Contractul de execuţie a fost semnat cu firma TMUCB Bucureşti, la data de 24 ianuarie 2013. Şantierul a fost deschis efectiv în data de 4 februarie 2013, iar în prezent este finalizat.

Conducerea CUP „Dunărea” Brăila a refuzat să ofere un punct de vedere referitor la problemele existente în judeţ.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite