„Centura” de gunoaie din jurul Brăilei. Zonele periferice s-au transformat în gropi de gunoi, chiar şi acolo unde s-au dat loturi gratuite pentru case
0Zonele periferice ale Brăilei au devenit adevărate gropi de gunoi, iar fenomenul este prezent chiar şi în acele locaţii unde Primăria a atribuit în folosinţă gratuită teren pentru construcţia de case. Un astfel de exemplu zona Cimbrului, de la marginea cartierului Chercea, unde s-au dat, în urmă cu patru ani, 136 de loturi. Până acum, s-au ridicat doar vreo opt case, în rest terenul este o imensă haldă de deşeuri.
Cei care au primit teren îşi găsesc o scuză pentru că nu au început construcţiile nici până la ora actuală în faptul că Primăria a întârziat foarte mult cu montarea reţelelor de utilităţi – apă, canalizare, electricitate. Conductele de apă şi canalizare au fost montate după doi ani de la atribuirea terenurilor, iar reţeaua de alimentare cu curent electric încă nu acoperă decât o singură stradă a viitorului cartier.
Aşa se face spaţiul, rămas încă în stadiu de maidan, a fost transformat în groapă de gunoi de căruţaşii brăileni care transportă aici, contracost, deşeuri de toate felurile, de la moloz rezultat în urma demolărilor, până la gunoi de grajd şi resturi menajere.
"Zilnic vin căruţe care răstoarnă gunoaie în zonă. Pe lângă căruţe mai apar şi camioane cu platformă care basculează, pur şi simplu, tone de deşeuri inerte. Poliţia Locală face patrulări şi aplică amenzi, însă din câte se vede nu poate stăpâni fenomenul. Această situaţie se perpetuează deja de foarte mult timp, probabil pentru că nu există un interes real din partea autorităţilor pentru rezolvarea problemei”, spune Alexandru Maruşca, unul dintre puţinii brăileni care au început construcţia unei case în zonă. Casa acestuia, neterminată încă, este, practic, înconjurată de gunoaie de tot felul, de la moloz la resturi din plastic şi bălegar.
Conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) ne-a declarat că, la începutul lunii martie, a fost făcută o salubrizare a zonei. "Din păcate, gunoaiele au reapărut. O să mai intrăm odată să facem curăţenie, dacă acesta este gradul de civilizaţie al cetăţenilor...", afirmă Dan Apostol, directorul SUPAGL.