Brăilenii care sacrifică porci de Crăciun nu trebuie să ignore importanţa verificării trichineloscopice a cărnii. Unde se fac şi cât costă examinările
0Odată cu apropierea sărbătorii Crăciunului, vor fi destui brăileni care vor respecta tradiţia şi vor sacrifica porci în gospodăriile personale. Veterinarii le reamintesc acestora că nu trebuie să ignore riscul contactării trichielozei, o boală foarte periculoasă, ce poate fi fatală. Pentru a elimina acest risc, trebuie făcut un control trichineloscopic al cărnii porcului sacrificat.
În Brăila, verificarea mostrelor de carne, colectate din muşchiul intercostal sau pilierii diafragmatici, se face la sediul Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, de pe Str. 1 Decembrie 1918, şi în staţiunea de control alimente din incinta Pieţei Halelor. Programul de lucru este, în zilele lucrătoare, de la 8.00 la 18.00, iar în zilele de dumincă de la 8.00 la 17.00, începând cu data de 5 decembrie.
În mediul rural, examinările trichineloscopice se fac la sediul fiecărei Circumscripţii Sanitar Veterinare Comunale. Pentru examinare, cetăţenii trebuie să se prezinte cu maxim 40 grame din muşchii pilieri diafragmatici, maseteri sau intercostali. Analizele costă 9 lei, fără TVA, pentru fiecare porc domestic, sau 18 lei, fără TVA, pentru porcii mistreţi.
În cazul în care se depistează porci sacrificaţi contaminaţi cu trichinella spiralis, animalele respective vor fi confiscate şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi cu contravaloarea lor, la preţul pieţei.
Citiţi şi
- Societate Autoritatea Sanitară Veterinară începe, de săptămâna viitoare, seria controalelor ocazionate de sărbători, în târguri, pieţe şi unităţi alimentare