Cătălin Amariei s-a luptat cu ucenicii lui Bruce Lee
0Botoşăneanul, vicepreşedinte al Asociaţiei de Jeet Kune Do din România, îi învaţă pe elevii săi tehnici deprinse chiar de la asistenţii lui Bruce Lee.
Cătălin Amariei era o mână de om, un copil slab şi timid care nu putea să facă nici măcar educaţie fizică la şcoală şi de care „durii“ cartierului se luau mai mereu. A început să înveţe primele stiluri de luptă la vârsta de 13 ani, din dorinţa de a se apăra de „capacele“ băieţilor de seama lui. Acum, nimeni nu îndrăzneşte măcar să ridice vocea în preajma sa.
„Am început să practic arte marţiale în ’85, când Shotokan şi Qwan Ki Do erau singurele stiluri predate în Botoşani. Pentru că cei din jur se luau de mine, m-am ambiţionat şi am început să învăţ lupte pentru autoapărare“, a spus maestrul Amariei.
În căutarea stilului propriu, Sifu Cătălin a învăţat pe rând Kick-Boxing, Wing Chun, Kali, Brazilian Ju Jitsu, Aikido, Muay Thai, Shaolin Chi Sim Weng Chun, Choy Li Fut, Tai Chi, până a ajuns la arta marţială fondată de Bruce Lee. De cum a vizionat primul film cu Bruce Lee, botoşăneanul a ştiut că Jeet Kune Do este stilul care îi vine ca o mănuşă şi a făcut tot posibilul să înveţe Calea Interceptării Pumnului de la cei mai buni. Bazele acestui stil le-a învăţat de la Bucher Gheorghe. „Artele marţiale au devenit pentru mine un stil de viaţă, o parte din mine“, mărturiseşte botoşăneanul.
Are centura neagră din ’98
Acum are 17 medalii, trei cupe la diverse competiţii zonale şi naţionale de Kung Fu, Karate şi Kick-Boxing, printre care şi un titlu de vicecampion european. În vara lui ’98, Cătălin Amariei a obţinut centura neagră şi tot atunci şi-a deschis la Botoşani o filială a asociaţiei Jun Fan Kuen-Jeet Kune Do (JKD) România.
În 2000, an în care a absolvit Şcoala Naţională de Antrenori, a pus bazele Clubului Sportiv Jun Fan Kuen Botoşani, care în limba chineză înseamnă „Boxul lui Bruce Lee“. Pentru a deprinde cele mai bune tehnici de arte marţiale, Cătălin Amariei a colindat diferite colţuri ale lumii, iar pe unii maeştri a reuşit să-i aducă în România. A pus bazele unui cerc militar de arte marţiale la Botoşani. Cea mai mare mândrie a maestrului sunt elevii săi, care au obţinut aprecieri atât de la nivel naţional, cât şi internaţional.
„Întâlnirea cu elevii lui Bruce Lee m-a format“
Adevărul de Seară: Ce ai aflat de la Taky Kimura, martor al luptelor date de Bruce Lee în spatele camerelor de filmat?
Cătălin Amariei: Taky Kimura este omul pe care Bruce Lee l-a luat prin toată America la demonstraţii, fiind şi unul dintre cei mai buni prieteni ai maestrului. Avea 82 de ani când l-am întâlnit şi am avut onoarea să stau la masă cu el şi cu fiul lui, Andy. A fost un moment unic pentru că am putut vorbi despre cum era Bruce Lee la antrenamente, diferite secrete. În luptele reale, Bruce Lee era foarte concentrat şi în general se ferea pentru că îi era frică să nu omoare pe cineva.
Ce te-a impresionat cel mai mult la „descendentul“ fondatorului stilului JKD?
Modestia. A venit în faţa noastră şi ne-a spus să nu ne adresăm cu „maestre“ sau în termeni asemănători. Ne-a spus că e un om ca oricare altul.
Ce a reprezentat pentru tine întâlnirea cu elevii lui Bruce Lee?
Antrenamentele cu ei au fost cel mai important moment din viaţa mea. În primul rând pentru că am crezut că aşa ceva este imposibil. De asemenea, este important ca elevii mei să studieze cu surse de primă mână, ca viitori instructori de JKD consider că sunt necesare seminariile cu elevii lui Bruce Lee.