Bolnavi lăsaţi la mila Domnului. Un sanatoriu cu 73 de pacienţi cu boli psihice grave a rămas fără finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sanatoriul de la Podriga nu mai are sursă de finanţare iar 73 de bolnavi riscă să rămână ai nimănui FOTO botosaneanul.ro
Sanatoriul de la Podriga nu mai are sursă de finanţare iar 73 de bolnavi riscă să rămână ai nimănui FOTO botosaneanul.ro

Situaţie deosebit de gravă la Botoşani. În sanatoriul de boli psihice cronice de la Podriga, cei 73 de pacienţi internaţi au rămas fără nicio sursă de finanţare de aproape o lună. Unitatea spitalicească îi hrăneşte şi îi tratează din rezerve şi pe datorii. Sanatoriul nu a mai primit autorizaţie de funcţionare din cauza apei contamintate, iar autorităţile îşi pasează răspunderea de la unii la alţii.

Sanatoriul de boli psihice din localitatea Podriga, comuna Drăguşeni, situat la 45 de kilometri de municipiul Botoşani, găzduieşte 73 de pacienţi cu probleme psihice cronice, majoritatea irecuperabili şi abandonaţi de familie. Aceşti oameni vitregiţi de soartă, trăiesc de pe o zi pe alta, pe datorie, sau din economiile strânse de conducerea spitalului din bugetul de anul trecut. 

Au devenit pacienţii nimănui, după ce Sanatoriul nu a mai primit de pe data de 19 mai autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani şi automat,în consecinţă ca în cazul oricărei unităţi sanitare neautorizate, toate fondurile de funcţionare au fost tăiate de Casa Judeţeană de Asigurări Botoşani. Practic fără fondurile de la CJAS, bolnavii psihic de la Podriga nu au ce mânca, nu pot beneficia de tratament şi nici măcar de condiţiile elementare de trai. 

”Doar o lună mai putem funcţiona”

Fără autorizaţia de funcţionare, cei 73 de pacienţi cu boli psihice de la Sanatoriul din Podriga, sunt condamnaţi la înfometare şi boală. Directorul Sanatoriului, Oana  Norses, spune că supravieţuişte de o lună de zile, din economiile făcute din bugetul de anul trecut. ”Pentru hrană,medicamente, materiale sanitare şi dezinfectanţi mai avem bani doar pentru o lună şi jumătate, maxim. Dar asta înseamnă doar strictul necesar, la avarie. Sunt bani rămaşi de anul trecut, fiindcă am ieşit pe plus. Am rămas fără autorizaţie şi fără bani de pe 19 mai şi vă daţi seama este o situaţi cumplită. Angajaţii şi-au luat banii pe mai, dar pe iunie....Doamne Ajută. Aici sunt pacienţi cronici, care au nevoie de îngrijire”, spune Oana Norses, directorul Sanatoriului de la Podriga. 

tudorache

Silvana Tudorache director DSP Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Pacienţii de la Podriga nici măcar nu pot fi relocaţi, fiindcă nu mai există la Botoşani, unităţi medicale cu acest specific, iar majoritatea bolnavilor sunt şi cazuri sociale. ”Nu mai sunt locuri în alte unităţi şi pe deasupra ar trebui să aibă acelaşi profil. Avem şi cazuri sociale, care nu sunt doriţi în familie. Cu ei ce facem”, adaugă Oana Norses.

Fără autorizaţie din cauza apei

Sanatoriul de la Podriga a rămas fără autorizaţie de funcţionare din cauza calităţii apei, furnizate în interiorul unităţii spitaliceşti. Mai precis în urma probelor prelevate de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani, apa din reţeaua publică de consum, este tulburată şi plină de nămol, aşa cum vine din iazul Negreni, iar cea de la fântâni are o cantitate prea mare de nitriţi. ”Ambele sisteme furnizează apă neconformă. Am constatat la nivelul sanatoriului că prin prelevarea probelor din aceleaşi puncte critice stabilite, apa din fântâni este confromă bactereologic dar nu este conformă din punct de vedere al chimiei sanitare şi anume parametrul nitraţi la nivelul celor trei pavilioane cu pacienţi este cu parametrul nitraţi depăşit cu cinci ori faţă de valoare maximă admisă de lege. Pe sistemul centralizat, având ca sursă staţia Săveni,în aceleaşi puncte critice, apa a fost neconformă”, spune Felicia Beleca, medic primar igienă din cadrul DSP Botoşani.

Responsabilitate pasată

Situaţia desperată a bolnavilor de la Sanatoriul Podriga a ajuns şi în atenţia Prefecturii Botoşani dar şi a Ministerului Sănătăţii care a convocat de urgenţă, la o şedinţă, inclusiv pe directorul DSP Botoşani, Silvana Tudorache. Responsabilitatea a fost pasată însă de la o autoritate la alta iar situaţia este departe de a fi rezolvată. Medicul Tamara Ciofu,deputat în Parlamentul României prezentă la întâlniri, spune că Ministerul Sănătăţii dar şi autorităţile centrale au oferite mai multe soluţii de rezolvare a situaţiei prin autorizarea sanatoriului. Mai precis fie prin puţuri de mare adâncime, fie prin tratarea fântânilor, fie prin cisterne aduse în curtea Sanatoriului. 

beleca

Felicia Beleca medic în cadrul DSP FOTO Cosmin Zamfirache

Deputatul botoşănean acuză însă pe directorul DSP Botoşani, că s-a opus la toate aceste măsuri şi doreşte să menţină suspendarea autorizaţiei şi automat criza prin care trece Sanatoriul cu cei 73 de bolnavi. „Directoarea DSP Botoşani, Silvana Tudorache, s-a opus tuturor soluţiilor propuse de reprezentanţii ministerului Sănătăţii şi de către primarul comunei Drăguşeni, afirmând că nu îşi asumă niciuna dintre aceste variante.”, susţine Tamara Ciofu. De celalată parte, şefa DSP, spune că măsurile prezentate de minister nu respectă normele sanitare în vigoare şi legislaţia, cisternele în special, putând fi afectate de căldură, iar pacienţii se pot îmbolnăvi. ”Să-mi dea în scris că se poate face. Pe semnătura altuia toţi pot da indicaţii. Să trimită o comisie sau un reprezentat la faţa locului să rezolvăm situaţia, nu aşa din birouri”, precizează şefa DSP Botoşani. Calitatea ar urma să fie îmbunătăţită, prin proiectul de reabilitare a reţelei dar şi prin aducţiunea cu apă curată de la Prut, dar abia în toamnă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Care sunt spitalele din judeţul Constanţa unde au fost descoperite probe neconforme în urma controalelor făcute de Ministerul Sănătăţii

Dispensarul TBC din Târgovişte a intrat în reparaţii capitale

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite