Becurile din două şcoli, aprinse de vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria investeşte anul acesta 750 de mii de lei în turbine care să producă energie electrică pentru diverse instituţii. Primii beneficiari sunt asistaţii social şi elevii unei şcoli de la periferia oraşului. Alte două parcuri eoline vor fi construite în judeţ pe banii străinilor.

la nr. 9 din cartierul Tulbureni nu au încălzire proprie. Racordarea celor două clădiri la sistemul de termoficare al oraşului este imposibilă, iar cheltuielile privind montarea unor centrale termice sunt uriaşe. Din acest motiv, municipalitatea s-a orientat spre un sistem mult mai economic de încălzire: după cum bate vântul. Cele două proiecte de implementare a energiilor neconvenţionale depuse de primărie au fost aprobate de Agenţia Naţională a Fondului de Mediu, care a alocat oraşului 754 de mii de lei pentru realizarea investiţiei eoliene. „Contractul a fost semnat şi aşteptăm banii. Vom organiza o licitaţie pentru execuţia lucrărilor şi sperăm ca eolienele să fie montate înainte de începerea sezonului rece“, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani, care vrea să extindă acest sistem în alte instituţii publice pentru a face economii la bugetul local.

„Am lumină şi căldură de la vânt“

În curţile unor botoşăneni au început deja să apară morişti eoliene. Gică Buliga locuieşte de trei ani într-o casă din cartierul ANL Cişmea, care nu este racordată la reţeaua electrică. El a investit 2.000 de euro şi are energie electrică gratis. „Nu trebuie decât să bată vântul ca să am lumină şi căldură. E o sursă bună de producere a energiei“, a declarat Gigă Buliga, inginer.

Studiile de mediu arată că judeţul are o mare capacitate de exploatare a vântului. De acest lucru s-au convins şi străinii care vor să scoată bani din vânt. Suedezii, italienii şi spaniolii vor să producă energie electrică neconvenţională prin construirea de parcuri eoliene în localităţile Păltiniş, Suliţa şi Ştefăneşti.

1 miliard de euro în vânt

Autorizaţiile pentru construirea a două parcuri eoliene în localităţile Suliţa şi Tudora au fost deja obţinute, iar investiţiile se ridică la peste 200 de milioane de euro. Alte 700 de milioane de euro vrea să investească o firmă suedeză în localitatea Păltiniş, pentru realizarea celui mai mare parc eolian din Moldova. 

,,Avem potenţial de exploatare a vântului. Primăriile trebuie să profite de parteneriat în vederea construirii parcurilor eoliene“, a declarat Sorin Grindei, director APM. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite