Şefii Leoni, despre avertismentele primite de angajaţi şi demisiile „forţate”: „Noi nu punem presiune pe nimeni. Demisiile au fost voluntare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ralf Sigmann, managerul Leoni Europa, a vorbit despre demisiile „forţate” de la Bistriţa şi despre grevele care ar fi dus la sancţionare a peste 2.000 de angajaţi FOTO: Bianca Sara
Ralf Sigmann, managerul Leoni Europa, a vorbit despre demisiile „forţate” de la Bistriţa şi despre grevele care ar fi dus la sancţionare a peste 2.000 de angajaţi FOTO: Bianca Sara

Şeful pe Europa al Leoni a fost prezent marţi la Bistriţa, unde a vorbit despre avertismentele primite de peste 2.000 de angajaţi, dar şi de demisiile despre care se spune că ar fi fost forţate. Ralf Sigmann a ţinut să precizeze că măsurile disciplinare sunt prevăzute de codul muncii şi că nimeni nu ar fi fost obligat să semisioneze.

Marţi, purtătorul de cuvânt al grupului Leoni, Sven Schmidt, şi managerul pe Europa al companiei, Ralf Sigmann, au fost prezenţi la Bistriţa, unde s-au întâlnit cu reprezentanţii mass-media pentru a oferi primele reacţii cu privire la protestele spontane din 10 şi 11 mai, dar şi cu privire la acuzaţiile venite din partea unor foşti angajaţi, care susţin că au fost obligaţi să demisioneze. 

Ralf Sigmann a ţinut să precizeze faptul că grevele spontane din 10 şi 11 mai, singurele astfel de incidente de la fabricile Leoni, au fost considerate ilegale de către companie, întrucât nu au fost anunţate şi nu s-au desfăşurat într-o anumită perioadă, aşa cum cere legislaţia în cazul contractelor colective de muncă.

Astfel, angajaţii care au participat la grevă, mai exact 2.430 de persoane, au primit avertismente acasă, iar 35, care ar fi încălcat şi clauzele de confidenţialitate au fost prezentaţi în faţa unei comisii de disciplină, formată din trei manageri ai companiei. 

Acolo, 25 dintre ei ar fi hotărât să demisioneze şi să-şi plece din fabrică, fără vreo perioadă de preaviz. Compania le-ar fi pus la dispoziţie taxiuri pentru a pleca acasă. 

„În data de 10 şi 11 mai, oamenii au întrerupt activitatea, lucru care nu este acceptabil şi legal. Am iniţiat măsuri disciplinare şi trebuie să vă menţionăm că până acum nimeni nu a fost concediat. Există un cadru de timp şi o comisie care se ocupă de aceste măsuri disciplinare pas cu pas. Sunt anumiţi oameni care au demisionat din proprie iniţiativă. Noi nu punem presiune pe nimeni. Noi doar am iniţiat nişte măsuri disciplinare, care sunt prevăzute de codul muncii. Greva este ultima măsură care poate fi luată atunci când este vorba despre un contract colectiv de muncă. Aceasta trebuie anunţată şi organizată într-un anumit cadru de timp. Această grevă nu a fost anunţată şi ceea ce a fost uimitor a fost că s-a declanşat după ce deja era finalizat noul contractul colectiv de muncă.În total 35 de angajaţi au fost sancţionaţi. 23 dintre aceşti angajaţi au dorit să plece din proprie iniţiativă, iar cu 12 suntem încă în proceduri disciplinare”, a explicat Ralf Sigmann, managerul pe Europa al Leoni. 

Cele peste 2.000 de persoane care au primit avertismente acasă nu mai au voie să aibă abateri disciplinare timp de un an. În caz contrar pot să fie concediaţi de companie. Deşi iniţial compania a anunţat că angajaţii nu vor fi plătiţi pentru cele două zile de grevă spontană, marţi, Ralf Sigmann a spus că oamenii vor primi totuşi bani şi pentru această perioadă.

Cei 35  pedepsiţi nu au respectat regulile de confidenţialitate

Întrebaţi de ce şi-au dat demisia cei 25 fără măcar o perioadă de preaviz, reprezentanţii Leoni au spus că nu ştiu care a fost motivaţia oamenilor. Aceştia au declarat însă că cei 35 de angajaţi nu au fost duşi în faţa comisiei de disciplină din cauza postărilor pe Facebook sau a discuţiilor cu reprezentanţii mass-media, aşa cum susţin muncitorii. 

„Avem abateri în privinţa obligaţilor legale pentru cei 35, iar pentru ceilalţi (n.r. cei 2.340 care au primit avertismente prin poştă) avem participarea la grevă. Ceea ce nu am făcut cu siguranţă este să ne referim la Facebook sau alte mijloace media, pentru că aceasta este viaţa privată a fiecărui individ. Trebuie să ne referim la timpul de lucru, dar viaţa privată este problema lor. Nu este convenabil ce postează lumea, dar nu are legătură cu etapele urmate de noi”, a declarat Ralf Sigmann. 

Cu toate acestea, lucrurile se schimbă atunci când angajaţii postează pe Facebook date confidenţiale despre companie, iar cei 35 asta au şi făcut. Este vorba despre procesele de lucru, tehnologie, brevete şi clienţii Leoni. 

„Este vorba despre viaţa privată, dar ceea ce nu ar trebui să se întâmple este ca oamenii să aibă comentarii insultatoare la adresa altor angajaţi şi a conducerii pe Facebook şi să vorbească despre informaţii confidenţiale despre proiecte şi clienţii noştri. Nu îmi place să văd că oamenii se plâng pe Facebook, dar este dreptul lor. Noi nu îi pedepsim pentru că scriu lucruri neplăcute faţă de societatea noastră. Nu ne place, dar nu îi sancţionăm pentru asta, pentru că este dreptul lor”, a completat purtătorul de cuvânt al Leoni, Sven Schmidt. 

Leoni este unul dintre cei mai mari angajatori din ţară, având în total, în toate unităţile de producţie peste 16.000 de angajaţi. Cei mai mulţi, în jur de 8.000, lucrează la cele două fabrici situate în Bistriţa. În total, în ultimii 15 ani de când funcţionează la Bistriţa, Leoni a investit în jur de 100 de milioane de euro. 

Vă mai recomandăm:

Grevă spontană la cel mai mare angajator din Transilvania. 1.000 de angajaţi au ieşit în faţa fabricilor şi i-au huiduit pe nemţii de la Leoni

Cum să furi 40 de milioane de euro: companie germană jefuită ca în filme de un hacker, la Bistriţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite