Legătura între tulburările de tip sociopat şi infracţiuni. Cât de periculoşi sunt cei încadraţi de specialişti în categoria „fără emoţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociopaţii sunt asociaţi cu diverse infracţiuni, din cauza eşecului de a se conforma normelor sociale. Specialiştii nu neagă existenţa unei legături, mai ales că înşelăciunea, impulsivitatea şi escrocheriile fac parte din caracteristicile acestor persoane.

Sunt sociopaţii oameni normali? Ei bine, e destul de greu de răspuns la această întrebare, asta pentru că, potrivit psihologului Daniela Dragne-Macarie, psihopatia nu este o boală propriu-zisă, ci se află la graniţa dintre normal şi patologic, în jurul căreia se construieşte o personalitate dizarmonică.

Aceasta prezintă o devianţă mult prea mare pentru a fi considerată normală, dar în acelaşi timp mult prea mică pentru a fi inclusă în clinica psihiatrică.  În ciuda faptului că sunt disfuncţionali, psihopaţii nu se exclud din societate precum psihoticii sau nevroticii. 

„Sociopatul se încadrează în tulburarea de personalitate antisocială. Tulburarea de personalitate antisocială este o condiţie în care persoana arată lipsa de consideraţie faţă de lege şi de drepturile celor din jur. Persoanele cu tulburare de personalitate antisocială tind să mintă sau să fure şi nu-şi îndeplinesc obligaţiile profesionale şi cele de părinte. Debutul este în perioada adolescenţei, undeva în jurul vârstei de 15 ani. Este facil să realizezi că adolescenţii provin din familii violente, abuz în familie. Se presupune, de către unii specialişti, că ar fi de luat în considerare şi factorii genetici”, precizează psihologul Dragne-Macarie.

Nu se poate abţine de la infracţiuni şi nu-i pasă de legi

Tocmai caracteristicile persoanelor cu tulburare de personalitate antisocială ne sugerează faptul că aceste persoane ar fi mai predispuse la comiterea de infracţiuni. 

Asta pentru că nu se pot conforma normelor sociale, sunt impulsivi, nu pot să planifice acţiuni, sunt iritabili şi agresivi şi prezintă un dispreţ constant faţă de muncă, faţă de siguranţa lor şi a celor din jur. De asemenea, nu simt regret sau remuşcări, mint şi fură, apărând tentinţa de a viola drepturile altora, la proprietate, fizică, sexuală, legală sau emoţiomală. 

„Indivizii antisociali nu sunt deloc timizi şi nu-şi „pierd controlul” foarte uşor, ei sunt de multe ori buni cititori ai altor persoane şi adepţi ai exploatării. Ei îşi scuză şi-şi raţionalizează comportamentul, învinuind celelalte persoane pentru problemele lor. Simptomele primare ale personalităţii antisociale sunt amoralitatea şi impulsivitatea. Ei au de obicei o nevoie accentuată de stimulare şi o lipsă de răspuns faţă de formele de control social. Sociopatul comite aceleaşi infracţiuni sau comportamente antisociale în mod repetat, chiar dacă este prins şi pedepsit. Când e prins în flagrant, un sociopat se scuză cu farmec şi discută despre cât de diferită va fi viaţa lui de acum înainte, dar el este tentat să reproducă aceleaşi modele nocive. Depune puţin efort pentru a-şi ascunde fărădelegile. Un sociopat nu are regrete reale pentru rănirea oamenilor sau pentru încălcarea regulilor”, explică specialistul. 

Vă mai recomandăm:

Analiza psihologilor: de ce erau atât de cruzi domnitorii români? Nu e exclusă varianta că au fost agresaţi în copilărie

„Manual“ de comportament în cuplu. Care este soluţia pentru a evita fără greş certurile distructive

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite