O bistriţeancă are downhillul, un sport al bărbaţilor, la degetul mic. Cum se face performanţă într-un sport exclusivist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petra Zăgrean are doar 23 de ani, iar din 2007 şi-a început aventura pe două roţi. Şi nu oriunde, ci tocmai în pădure. Bistriţeanca se numără printre cei în jur de 150 de rideri de downhill din ţară, fiind cea mai bună dintre fete, atestând acest lucru şi prin titlul de campioană naţională cucerit în 2012.

Petra Zăgrean ştie merge pe bicicletă din copilărie, însă gustul pentru drumurile pe două roţi prin pădure l-a descoperit în anul 2007-2008, când s-a urcat pe prima bicicletă de downhill. Această ocazie i-a fost oferită de logodnicul său Mihai Hundyadi, care se numără printre primii rideri din Bistriţa.

Mihai a fost cel care a învăţat-o tot ce ştie şi tot el, prin magazinul Bistritz Bike Shop pe care îl deţine, este unul dintre sponsorii săi. Petra Zăgrean mai este sponsorizată şi de Banshee Bikes, Maxxis şi IXS. Bistriţeanca spune că fără aceste sponsorizări, costurile bicicletei şi echipamentului i-ar depăşi cu mult bugetul.

Prima bicicletă şi-a achiziţionat-o cu mari eforturi în anul 2011, costul acesteia ajungând la 10.000 de lei. Tot atunci a participat la prima competiţie naţională, unde a terminat pe locul al II-lea. Un an mai târziu, în 2012 a adus la Bistriţa marele premiu de la un concurs naţional, fiind „declarată” astfel cea mai bună dintre fetele care s-au încumetat să ia de coarne acest sport.

În ţară sunt doar în jur de 10 fete care practică downhill-ul, dintre care doar 5-6 şi intră în competiţiile naţionale şi locale alături de sexul tare. În Bistriţa mai sunt doar 10-12 rideri, unul dintre ei fiind Petra, spre aprecierea colegilor bărbaţi, care chiar încurajează fetele să „intre în horă”.

image

Deşi este un sport dur, Petrei nu îi este frică de eventualele accidentări FOTO: Petra Zăgrean

„Nu e un sport tocmai uşor. E un sport mai agresiv, nu ştiu dacă la orice fată i-ar place să cadă, să îşi facă vânătăi”, precizează Petra, care este conştientă de periculozitatea sportului, în ciuda faptului că a fost ferită de accidentări serioase până în prezent.

Spre surprinderea bistriţencei, care atunci când nu se relaxează pe două roţi este consilier de credite la un magazin de electrocasnice, tatăl şi fratele şi ei foşti sportivi au fost alături de ea, aceştia însoţind-o pe Petra la toate competiţiile locale.

Petra şi logodnicul său Mihai încearcă an de an să participe la cât mai multe concursuri de profil, în ciuda costurilor relativ mari pe care le implică. Fiecare concurs le scoate din buzunare câteva sute de lei, care merg pe cazare, masă şi taxele de participare.

„Vara, cam toate salariile mele se duc pe concursuri şi pe accesorii de bicicletă”, precizează Petra, care deşi costurile acestui sport sunt mari, transformându-l într-unul exclusivist, nu este tentată să-şi abandoneze pasiunea.

Vă mai recomandăm:

FOTO Povestea călătorului bistriţean care şi-a pus în cap să ia la rând continentele lumii pe două roţi

Victor Perdevară este un tânăr de 26 de ani din Bistriţa care este pe drumuri de mai bine de 10 luni. În aprilie anul trecut a pornit cu doar 270 de lei în buzunare în ceea ce avea să devină călătoria vieţii sale în jurul lumii. Speră să termine anul acesta de colindat Europa, urmând ca anul viitor să pornească spre Asia.

FOTO Povestea românului care a făcut  bicicleta ce luminează ore întregi o casă

În doar 4 zile, un bistriţean a reuşit să construiască o bicicletă care poate lumina câteva ore bune o casă de locuit. Sistemul a fost deja testat, bicicleta reuşind să susţină 5 proiectoare care au luminat pietonalul „Liviu Rebreanu” cu ocazia Earth Hour.


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite