Florin Avram este inginerul care conduce autocarul Facultăţii de Zootehnie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a absolvit Facultatea de Zootehnie şi mai urmează o a doua facultate în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole, iar, în paralel, îşi transportă colegii în vizite sau la practică prin ţară şi străinătate.

Zootehnia l-a pasionat pe Florin Avram încă de mic. Fiu de fermier din Dumitra, tânărul şi-a dorit întotdeauna să înveţe să practice agricultura performantă. Acasă, în Dumitra, are şi o mică gospodărie de care se ocupă de fiecare dată când vine de la şcoală şi unde aplică ce a învăţat. Din anul doi al primei facultăţi, de Agricultură- Zootehnie, este şi angajatul Universităţii, pe post de şofer. A participat la un concurs şi graţie permisului de profesionişti, a primit jobul. De atunci, a condus mii de kilometri zilnic în ţară şi aproape săptămânal în Europa, în compania profesorilor şi studenţilor. A fost în vizite de lucru cu studenţii pe la nenumărate ferme, culturi agricole, firme chiar şi la marile companii din municipiu, la Arcalia, la fabrica unde  se extrage uleiul din cătină (singura din ţară), dar şi în vizite de studiu prin Germania, Austria, Ungaria sau Franţa. Una dintre cele mai impresionante experienţe a fost vizita în Austria, ţară în care a remarcat că nu există un metru pătrat de teren agricol neexploatat. A rămas surpins şi de modul de lucru, la o fermă de bovine, undeva în Maramureş. „Animalele erau foarte bine întreţinute, parcă erau din reclama cu ciocolata, furajarea era naturală şi tot c se scotaea pe piaţă era ecologic", povesteşte tânărul fremier care îşi doreşte să aplice tot ce-i mai bun din ceea ce a văzut.

Vrea fonduri europene pentru ferma de acasă

Are planuri mari şi este convins că agricultura practicată inteligent este un colac de salvare chiar şi în vremurile de criză. Anul trecut a absolvit în domeniul ales şi s-a apucat de a doua facultate - Inginerie şi Protecţia Mediului în Agricultură, în cadrul aceleiaşi universităţi. Nu s-a lăsat de şofat, plimbările în interes de şcoală continuând. Dintotdeauna timpul liber şi l-a dedicat animalelor, visul lui fiind să aibă o fermă mare. Acum e pus pe fapte mari. În urmă cu o jumătate de an a început să-şi extindă gospodăria de acasă. Crede în dezvoltarea acestui sector, pentru că, spune el „numai agricultura ne poate scoate de criză". Are o mică fermă de capre şi vrea să acceseze fonduri structurale pentru a o dezvolta, având deja un proiect în acest sens. Îi plac toate animalele, dar preferatele lui sunt cele din specia caprine. „ Caprele sunt mult mai curate decât vacile sau decât oile. Sunt foarte sociabile şi curioase. Îmi sunt foarte dragi pentru temperamentul lor", mărturiseşte Florin. A avut un teren, exploataţia fiind pregătită de tatăl său, şi s-a apucat de cumpărat animale. „De anul trecut am început să cumpăr, în funcţie de buget. Acum am peste 100 şi am reuşit să obţin certificat de producător pentru podusele lactate şi aviz sanitar-veterinar. Deocamdată, e greu cu desfacerea, vând doar la cunoştinţe şi vecini, la poarta fermei", explică  tânărul fermier.

Întrebări şo răspunsuri

De ce ai ales a doua facultate, dacă ai deja o fermă?

F.A: De ce nu? Vreau să ştiu cât mai multe de tot ce înseamnă agricultură şi e bine să-ţi lărgeşti orizonturile.

De ce crezi că sunt atâtea terenuri nemuncite?

F.A: Nu se face pământul din cauza celor care ne conduc ţara. Ei ne-au adus unde am ajuns. Ţăranii nu sunt stimulaţi sub nicio formăsă mai muncească. În condiţiile oferite de ei, nu merită. Mai cumperi. Trebuie să se înţeleagă că agricultura de orice fel, e scăparea noastră.

Ce-i place:

Lui Florin îi plac foarte mult şi iepurii. Spune că se bucură de aproape orice ce apaţine naturii. Işi iubeşte mult familia şi abia aşteaptă să devină tătic.

Ce nu-i place:

Îi dispreţuieşte pe şoferii indisciplinaţi în trafic. Are un gust amar faţă de aleşii noştri care nu au planuri pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite