Depozit de muniţie din al Doilea Război Mondial, descoperit în Buduş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Weekendul acesta, Daniel Georgiu, un căutător de metale a descoperit un depozit de muniţie din al Doilea Război Mondial. Nu mai puţin de 100 de bucăţi, fragmente sau elemente întregi de muniţie germană au fost găsite în localitatea Buduş.

Daniel Georgiu, un căutător de metale din Bistriţa a descoperit un depozit de muniţie din al Doilea Război Mondial. Potrivit celui care a făcut descoperirea, este vorba despre muniţie de război germană.

„Este muniţie de război ce are strânsă legătură cu povestea aerodromului Budacu. Peste 100 de bucăţi fragmentate sau întregi de muniţie germană folosită pentru tun MG 151/15 mm. Aceeaşi muniţie era folosită şi pe avioanele germane Messerschmitt 109, JU87, Foke Fulf”, precizează Daniel Georgiu pe holland.ro

44 de elemente de muniţie, cartuşe de infanterie perforate şi tuburi, au fost identificate şi ridicate de către echipajul pirotehnic din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bistriţa.

Acestea nu sunt primele obiecte care a legătură cu cel de-al Doilea Război Mondial găsite de Daniel Georgiu în acea zonă. A descoperit acolo componente de Messerchmitt 109 şi Junkers 87 „Stuka”, avioane de vânătoare germane, precum şi cartuşe de mitraliere, insigne ale tineretului hitlerist şi chiar şi ambalajul unei creme de mâini utilizate de către soldaţi.

Primele obiecte, două cartuşe, pe care a pus mâna în urmă cu doi ani la Orheiul Bistriţei, l-au „bântuit” pe Daniel şi l-au determinat să construiască povestea aerodromului nemţesc ce a funcţionat doar câteva luni în anul 1944, la doar câţiva zeci de kilometri de Bistriţa.

A pus cap la cap informaţiile oferite de documentele din acea perioadă şi le-a legat de obiectele pe care le-a găsit la doi paşi de una dintre cele mai valoroase arii protejate din Bistriţa-Năsăud, unde creşte o plantă foarte rar întâlnită în România: „laleaua pestriţă”.

Obiectele găsite de către bistriţean, alături de povestea lor,  vor putea fi admirate în curând în cadrul unui mini-muzeu care va fi amenajat la Orheiul Bistriţei.Întreaga poveste a lui Daniel Georgiu o puteţi citi aici.
 

Vă mai recomandăm:

FOTO Un sigiliu din secolele XIV-XV cu struţul, simbolul Cetăţii Bistriţa, descoperit de un „căutător de metale”

Misterul din jurul celei mai vechi lespezi de pe Biserica Evanghelică, simbolul Bistriţei

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite