Cum a distrus Primăria Bistriţa habitatul unor gândaci protejaţi de lege. Instituţia le-a pus la pământ „casa”, mai mulţi stejari seculari
0În cursul zilei de 16 aprilie, patru stejari din pădurea-parc Schullerwald, situată lângă Bistriţa, au fost puşi la pământ de către Primăria Bistriţa, care a considerat că arborii sunt un pericol pentru trecători. Muncitorii însă au distrus habitatul unui gândac ocrotit de lege, lucru care se pedepseşte inclusiv cu închisoare.
Angajaţii Primăriei Bistriţa au tăiat, în cursul zilei de 16 aprilie, patru stejari din pădurea-parc Schullerwald. Aceştia erau situaţi într-o zonă intens circulată şi anume la intrarea în parc, lângă un teren de sport şi lângă punctul de prim ajutor. Municipalitatea spune că aceşti arbori reprezentau un pericol pentru trecători.
„Au fost tăiaţi patru arbori din pădurea-parc Schullerwald, în zona cea mai aglomerată. Arborii au fost tăiaţi în urma deciziei luate de o comisie formată de specialişti din cadrul Ocolului Silvic Municipal, care au estimate că există un pericol imminent de cădere a acestor arbori”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.
Problema este că aceşti stejari seculari adăposteau gândacii croitori, specie cu protecţie strictă, incluse pe anexa ordonanţei de urgenţă 57/2007, care transpune în legislaţia românească prevederile directive 2009/147/CE.
Aceasta stipulează foarte clar faptul că este interzisă deteriorarea şi distrugerea cuiburilor şi habitatelor. Distrugerea şi deteriorarea cuiburilor şi habitatelor acestor specii protejate inclusiv de legislaţia europeană, este considerate infracţiune.
Pedepsa pentru distrugerea habitatului acestor specii este închisoare de la trei luni la un an sau o amendă penală de la 30.000 de lei la 60.000 de lei.
Garda de Mediu a fost sesizată
Cel care a atras atenţia asupra distrugerii habitatului gândacului Croitor este biologul Ciprian Samoilă:
„Avem câţiva exemplare dintr-o specie de Croitor, protejată la nivel european. Indiferent dacă este într-o arie naturală protejată sau nu, ea este protejată atât ca individ, cât şi ca habitatul în care trăieşte. De ce această acţiune? Acest individ de stejar şi cu multitudinea de specii, mai ales nevertebrate care sălăşluisc în el nu trebuiau să dispară. Puteau fi protejaţi oamenii prin soluţii auxiliare”, explică biologul Ciprian Samoilă.
Acesta a fost şi cel care i-a sesizat pe cei de la Garda de Mediu, care au început o anchetă în acest sens: „Am primit o sesizare în acest sens, care a fost repartizată cu prioritate. Trebuie făcută o investigaţie şi apoi vom lua măsurile care se impun, dacă se impun”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu, Gabriel Petraş.