Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, campion în ţară la anomalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Rusu a interzis accesul presei în Consiliul Judeţean
Liviu Rusu a interzis accesul presei în Consiliul Judeţean

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud bate record după record în ceea ce priveşte modul de funcţionare a legislativului judeţului. Deşi au trecut deja jumătate de an, consilierii judeţeni nu s-au întrunit în şedinţă oridinară decât o singură dată în luna martie

Până atunci, de la sfârşitul lui decembrie au mai fost convocate două şedinţe extrordinare în ianuarie şi februarie şi una ordinară la sfârşitul lunii martie. De atunci nici o şedinţă nu a mai fost convocată, iar legalitatea funcţionării Consiliului Judeţean este pusă sub semnul întrebării având în vedere că legea 215/2001 este ambiguă.

A mai blocat un Consiliu

Liviu Rusu nu este la prima tentativă de a bloca activitatea Consiliului Judeţean. În mandatul precedent,  în aprilie  2006, pe când era doar şeful de grup al consilierilor judeţeni ai Partidului Democrat, Rusu a reuşit să determine demisia în bloc atât a consilierilor partidului său cât şi cea a aliaţilor lor din Partidului Naţional Liberal . Deşi acţiunea a fost o tentativă de a determina răsturnarea preşedintelui de atunci, Gheorghe Marinescu (PSD) şi dizolvarea Consiliului Judeţean, povestea s-a terminat lamentabil. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud nu numai că nu a fost dizolvat,  dar  timp de doi ani locurile rămase vacante prin demisia consilierilor PD-PNL au fost ocupate de  membrii ai PSD iar deliberativul a devenit monocolor.

Nu s-a mai întâlnit aşa ceva decât la comune

Directorul Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru, spune că nu a mai întâlnit până acum o asemenea situaţie la un nivel atât de înalt. „Am mai întâlnit consilii locale de comune care au fost dizolvate, dar se se ajungă la o asemenea situaţie în cazul unui consiliu judeţean mi se pare foarte mult. Din câte ştiu eu este singurul caz din ţară în care să treacă atât de mult timp fără să se facă şedinţe ordinare. Ar trebui ca prefectul să se autosesizeze şi să ia măsuri sau responsabilii din Ministerul Adminsitraţiei şi Internelor să facă ceva. Nu este totuşi doar responsabilitatea preşedintelui Consiliului Judeţean ci şi consilierii ar fi putut să se întrunească într-o şedinţă, pentru că nu scrie nicăieri că aceste şedinţe se pot convoca doar de preşedinte şi doar în sala de şedinţe", spune reprezentantul IPP.

Citiţi mai multe în ADS Bistriţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite