Cele 100 de sirene din Bistriţa-Năsăud, „mute“ înainte de furtună. Prefectul judeţului a recunoscut că populaţia nu a fost avertizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furtuna a făcut ravagii duminică în Bistriţa-Năsăud. Populaţia n-a fost avertizată în niciun fel de vremea rea
Furtuna a făcut ravagii duminică în Bistriţa-Năsăud. Populaţia n-a fost avertizată în niciun fel de vremea rea

Ovidiu Frenţ, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, a recunoscut că populaţia nu a fost avertizată în niciun fel de furtuna violentă care s-a abătut duminică asupra mai multor judeţe din ţară. Autorităţile locale care dispun de sirene nu le-au folosit pentru avertizarea populaţiei.

La nivelul judeţului funcţionează peste 100 de sirene de atenţionare a populaţiei. 45 dintre ele sunt în cele patru oraşe ale judeţului. Doar municipiul Bistriţa are 13. În comunele din judeţ sunt alte 65 de sirene. Singura comuna care nu are un astfel de sistem de avertizare a populaţiei este Dumitriţa. 

Culmea, duminică în niciun oraş din judeţ nu a răsunat vreo sirenă care să avertizeze populaţia. Mai mult, prefectul Ovidiu Frenţ a fost anunţat de această furtună violentă la 18:20, când furtuna deja cuprinsese o parte din judeţ. 

Responsabile pentru alertarea populaţiei erau autorităţile locale, care i-au avertizat pe membri ISU şi pe cei ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi cam atât. 

„Legea protecţiei civile spune clar că autorităţile publice locale sunt responsabile de alertarea populaţiei. Aici fiecare îşi alege metodele, la oraş sunt sirenele, iar la ţară se pot  folosi clopotele de la biserică”, a explica prefectul Ovidiu Frenţ.

Întrebat câte autorităţi locale din judeţ au alertat populaţia, prefectul a răspuns: „Mi-este foarte greu să spun pentru că cu foarte mulţi nu am luat legătura telefonic, pentru că nu aveau semnal sau erau căzute liniile. Nu aş putea să vă spun câţi şi ce au făcut pentru alertarea populaţiei. Alarmarea instituţională a funcţionat. Alarmarea populaţiei... nu ştiu să fi existat o metodă masivă de alertare a populaţiei. Şi rolul dumneavoastră ca şi presă poate fi foarte util atunci când primiţi avertizările de la ANM”.

Acesta a mai spus că sunt vulnerabile acele grupuri care nu folosesc mijloacele moderne de avertizare a populaţiei şi anume întreaga populaţie, întrucât un sistem de avertizare prin SMS încă nu există în Bistriţa-Năsăud. 

Furtuna care a pus stăpânire pe Bistriţa-Năsăud a afectat acoperişurile a 50 de case şi 20 de blocuri. Două persoane şi-au pierdut viaţa strivite de copaci doborâţi de vânt, iar alte 17 persoane au fost rănite. 30.000 de bistriţeni nu au curent electric, iar în unele localităţi nu există nici apă. 

Vă mai recomandăm:

Bistriţa-Năsăud: Doi morţi şi doi răniţi în urma furtunii violente care a lovit judeţul. Un bărbat şi-a pierdut viaţa încercând să-şi salveze nepoţelul

INTERVIU Explicaţiile furtunii devastatoare de la Timişoara: au fost nori înalţi de 13.000 de metri

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite