Ce trebuie avut în vedere când ne stabilim planurile pentru noul an. Şapte „condiţii“ pentru îndeplinirea certă a obiectivelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planurile de început de an pot să ne facă bine, spun psihologii Foto: lifezap
Planurile de început de an pot să ne facă bine, spun psihologii Foto: lifezap

Nu puţini sunt cei care cu fiecare început de an îşi fac planuri şi-şi stabilesc noi obiective. Psihologii spun că planurile pot să fie benefice, dar doar dacă sunt realiste. De asemenea, nu este suficient să ne facem planuri, ci trebuie să stabilim un termen limită şi să facem paşi mărunţi spre materializarea lor.

Orice început de an este perceput de majoritatea dintre noi ca un nou început în viaţa personală. Faptul că planurile de început de an chiar ne fac bine este susţinut şi de psihologi, care ne şi dau câteva sfaturi despre cum ar trebui să organizăm aceste noi obiective. 

De unde vine totuşi dorinţa de a stabili noi obiective pentru anul ce tocmai a început? La această întrebare ne răspunde psihologul Daniela Dragne-Macarie: 

„Undeva în adâncul sufletului „ştim” că ne va fi mai bine. Închidem o etapă prin care anul s-a încheiat şi ne dorim să facem schimbări în viaţa noastră, să renunţăm la anumite obiceiuri dăunătoare (fumat, pierdut nopţile, alcool, alimentaţie în exces)”.

Psihologul spune că este benefic pentru noi să ne dorim să progresăm, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că, pentru a schimba ceva în viaţa noastră, este nevoie de schimbarea percepţiei asupra aceloraşi situaţii cu care ne confruntăm zilnic: serviciul solicitant, remuneraţia nesatisfăcătoare, mediul familial şi cel social. 

„De fiecare dată când ne promitem că vom atinge anumite scopuri, trezim o emoţie pozitivă în corpul nostru. Scenariul imaginat de noi, la momentul atingerii planului propus, naşte entuziasmul începutului, iar serotonina şi dopamina dau starea de fericire, ducând la alimentarea stimei de sine ridicată şi pe moment suntem entuziaşti şi nimic nu mai contează din trecut. Este o stare benefică.

Acum intervin obiceiurile noastre. Dacă de fiecare dată ne-am făcut planuri la începutul fiecărui an şi acestea nu s-au materializat până la finele lui, înseamnă că ori planurile erau nerealiste ori am rămas fideli zonei noastre de confort, din care ne este teamă să ieşim”, mai spune specialistul. 

Ce „condiţii” trebuie să îndeplinească planurile care au şanse de materializare 

Psihologul Daniela Dragne-Macarie ne propune şi câteva „condiţii” pe care aceste planuri este bine să le îndeplinească, pentru ca şansele de materializare şi succes să fie mari:

1. Lista mentală sau scrisă cu planurile trebuie să fie realistă şi sustenabilă;

2. Lista de obiective trebuie să fie scurtă şi foarte clară;

3. Trebuie să facem paşi mărunţi şi importanţi în atingerea obiectivelor. Doar să ne dorim să progresăm nu este suficient, trebuie să şi acţionăm;

4. Odată aşternul pe hârtie un scop pe care vrei să-l atingi, să te gândeşti care sunt paşii necesari atingerii lui, care sunt acţiunile pe care este nevoie să le aplici;

5. Propune un termen limită pentru atingerea scopului ales, un termen real şi asumat;

6. Vorbeşte-le apropiaţilor despre scopul propus pentru a primi susţinere în momentele de încetinire a ritmului;

7. Nu pierde timpul criticându-te că nu ai reuşit şi abandonând scopul propus, ci canalizează-ţi energia spre a găsi soluţii de a acţiona diferit, de a merge mai departe;

Vă mai recomandăm:

Mesajele sexuale transmise de femei prin hainele strâmte şi pantofii cu toc - explicaţiile psihologilor

Sunteţi trişti când plouă sau e urât afară? De ce este doar un mit meteodependenţa - explicaţiile psihologilor

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite